Felhívás!

Felfüggesztették a szenátus ülését, mert nem tudtak megegyezni a házbizottság összetételéről

Felfüggesztették a szenátus ülését, mert nem tudtak megegyezni a házbizottság összetételéről Románia

Félbeszakították szerdán a felsőház plenáris ülését, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői ragaszkodtak hozzá, hogy a felsőház új elnökének megválasztását követően tárgyalják újra a házbizottsági tisztségek elosztását.

Mihai Goţiu USR szenátor szerint enélkül még a napirend megszavazása is szabályellenes.

Robert Cazanciuc ülésvezető szerint azonban, a szabályzat úgy szól, hogy az elnök megválasztását követően csak abban az esetben kell újratárgyalni a házbizottság összetételét, ha megváltozott ennek politikai összetétele. Miután azonban a szenátus vezetősége “semmilyen értesítést” nem kapott afelől, hogy Teodor Meleşcanu nem lenne a Liberálisok és Demokraták Szövetségének tagja, ahogyan a korábbi elnök, Călin Popescu-Tăriceanu is az volt, nem merül fel, hogy megváltozott volna a politikai összetétel.

Goţiu szerint az összetétel még a parlamenti ülésszak elején megváltozott, amikor két szociáldemokrata párti és egy Mentsétek meg Romániát Szövetséghez (USR) tartozó szenátor is kilépett.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke, valamint Alina Gorghiu, a PNL frakcióvezetője arra hivatkozva kérte a házbizottság összetételének újratárgyalását, hogy létezik a házbizottságnak egy múlt heti határozata, amely szerint ezt a kérdést a szenátus elnökének megválasztása után azonnal napirendre tűzik.

PSD-frakcióvezető: semmilyen eredményre nem jutottunk

Bár a frakcióvezetők kollégiumában “parázs vita” alakult ki, semmilyen eredményre nem jutottak a házbizottsági tisztségek elosztását illetően – közölte szerdán Radu Preda, a Szociáldemokrata Párt (PSD) felsőházi frakcióvezetője.

Preda elmondta: a PSD meglátása szerint semmi sem változott azáltal, hogy a szenátus elnöki tisztségét Călin Popesc-Tăriceanu helyett Teodor Meleşcanu vette át, hisz mindketten a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) tagjai.

Kifejtette: a PSD-nek jelenleg 68 szenátora van, a párt képviselői hét pozíciót töltenek be a házbizottságban, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 25 szenátora van, hárman vannak a házbizottságban, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 13 szenátorát, az ALDE 14 szenátorát és RMDSZ 9 szenátorát egy-egy személy képviseli a házbizottságban.

FRISSÍTÉS: Kvórumhiány miatt felfüggesztették az ülést

Kvórumhiány miatt szerda délben felfüggesztették a felsőház ülését, miután Robert Cazanciuc ülésvezető megállapította, hogy csak 22 honatya van a teremben.

Az ülésvezető javaslatot tett a frakcióvezetők tanácsának ismételt összehívására, miután Călin Popescu-Tăricenau, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetője bejelentette, hogy a felsőház elnökének választott Teodor Meleşcanut kizárták a pártból, így megváltozott a házbizottság összetétele.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.