Hirdetés
Hirdetés

Megtámadták Gelu Voican Voiculescut a ’89-es forradalom áldozataira emlékező eseményen

Megtámadták Gelu Voican Voiculescut a ’89-es forradalom áldozataira emlékező eseményen Románia

Csendőrök kísérték ki szombaton a bukaresti Egyetem téren összegyűlt tömegből az 1989 Decemberi Román Forradalom Intézetének igazgatóját, Gelu Voican Voiculescut, miután a forradalom áldozataira emlékezők közül többen is rátámadtak.

Hirdetés
Hirdetés

Szombat reggel többtucatnyian gyűltek össze az Egyetem téri emlékműnél, hogy vallásos szertartás keretében megemlékezzenek az 1989 decemberében elesettekről.

A szertartás közben valaki egy tárggyal megütötte Gelu Voican Voiculescu fejét. A sérültet végül a rendfenntartó erők kísérték ki a tömegből. A csendőrség szerint kivizsgálás indult az agresszor azonosítása érdekében.

Gelu Voican Voiculescu ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat a ’89-es forradalom ügyében. Voiculescu akkor abszurditásnak nevezte a dossziét.

“A dosszié önmagában egy abszurditás, mert egy forradalmat nem lehet vád alá helyezni. Egy forradalom megszakítja a folytonosságot, törést okoz a társadalom életében, agresszív és az előző jogrendhez viszonyítva merőben törvénytelen esemény. Azzal vádolnak minket, a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) tagjait, akik 1989. december 22-én átvettük a hatalmat, hogy 862 személy haláláért vagyunk felelősek. Csak azt felejtik el, hogy a halottaknak ez a száma 1989. december 25-éig gyűlt fel, amikor bejelentették a Ceauşescu házaspár kivégzését. Mi elméletileg hatalmon voltunk, de gyakorlatilag nem éltünk a hatalmunkkal december 22-ét követően, csak december 27-én kristályosodtak ki a dolgok, akkor nevezték ki a kormányt, az állami struktúrákat és így tovább” – nyilatkozta Voiculescu, amikor vádat emeltek ellene.

FRISSÍTÉS: Azonosította a rendőrség a támadót

Azonosította a fővárosi rendőrség azt a férfit, aki egy mankóval fejen ütötte Gelu Voican Voiculescut.

Amikor biztonságba helyezték, kiderült, hogy egy ütés miatt megsérült, elkezdett vérezni a feje. Voiculescu feljelentést tett támadója ellen, és a helyszínen készült felvételek alapján a rendőrség később azonosította az agresszort egy 68 éves férfi személyében, akit bekísértek kihallgatásra.

Az ügyben egyelőre a bukaresti első kerületi rendőrség nyomoz ütlegelés vagy más erőszakos tettek miatt.

FRISSÍTÉS 2: Voican Voiculescu vasárnap is megjelent egy, a ’89-es forradalom áldozataira emlékező ünnepségen

Sajnálatosnak nevezte vasárnap Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes az egy nappal korábban a bukaresti Egyetem téri megemlékezésen történt incidenst, ahol többen rátámadtak és egy férfi megütötte a fejét. Ettől függetlenül – állítja – nem tart attól, hogy az 1989-es forradalom áldozataira emlékező más eseményeken is részt vegyen.

Gelu Voican Voiculescu vasárnap a belügyminisztérium székhelye mellett levő forradalom-emlékműnél tartott ceremónián vett részt.

Megkérdezték tőle az újságírók, hogy a szombaton történtek után nem tart-e attól, hogy megjelenjen ilyen eseményeken. “Ha harminc évvel ezelőtt nem féltem, most sem félek. (…) A forradalomper még nem zajlott le” – mondta.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 21., 18:36
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A kankóspálcás bácsit, aki ennek a féregnek a fejére csapott rövidesen elitélik!😎
  Példát kell statuálni! H nézne ki Ili escu is 1 nagy koppal azon a májfoltos fején?!😉

 • User
  Dátum: 2019. december 21., 19:20
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kár, h nem taposták le a torkát!😤
  Tavaly aug 10.én is ezek verték el a tüntetőket, majd hárítottak! Johanis is cinkosuk, 5 éve 1et sem itélt el+ még a hatalmas nyögdíjjakat is tovább emelte!!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. december 21., 19:50
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azelőtt Moszkvának is jelentettek. Közvetítette téve. Párizsnak mag Washingtonnak is megmondták pá russzki, hogy felhagytunk a szocializmussal, de a címzettek a kommunizmus bukásának biztosítását várták. Hosszas nyelvtanulásra várhatnak.