Hirdetés
Hirdetés

Letette a hivatali esküt Klaus Johannis államfő

Letette a hivatali esküt Klaus Johannis államfő Románia

Románia újraválasztott elnöke, Klaus Johannis államfő letette szombaton a hivatali esküt a parlament két házának együttes ülésén, és ezzel megkezdte második államelnöki mandátumát.

Hirdetés
Hirdetés

“Esküszöm, hogy minden erőmet és tudásomat a román nép szellemi és anyagi jóléte fellendítésének szentelem, tiszteletben tartom az alkotmányt és az ország törvényeit, megvédem a demokráciát, a polgárok alapvető jogait és szabadságait, Románia szuverenitását, függetlenségét és területi egységét. Isten engem úgy segéljen!” – mondta Klaus Johannis a parlamenti plenáris ülésen.

Ezt megelőzően az alkotmánybíróság elnöke, Valer Dornenu felolvasta a Románia elnöke megválasztásának érvényesítéséről szóló határozatot, majd az együttes ülés elnöke, Marcel Ciolacu felolvasta a parlamentnek az eskületétellel kapcsolatos nyilatkozatát.

Az elnöki madátum ötéves, és az eskületétellel veszi kezdetét.

“Valamennyi román állampolgár elnöke leszek”

Valamennyi román állampolgár elnöke kíván lenni – hangsúlyozta székfoglaló beszédében Klaus Johannis újraválasztott államfő, miután a parlament ünnepi ülése keretében letette a hivatali esküt.

Mint mondta, megtisztelő számára a belé fektetett bizalom, és nagy hálával, illetve a jövőbe vetett reménységgel vállalja az elnöki tisztséggel járó felelősséget.

“Nagy izgalommal kezdem el ma második államfői mandátumomat. (…) Biztosítom önöket, hogy valamennyi román állampolgár elnöke leszek majd, azoké is, akik rám szavaztak és támogattak engem, és azoké is, akiknek más opciójuk volt” – fogalmazott.

Hozzátette, az alkotmány szabta keretek közé illeszkedve mindent megtesz az “európai, modern és erős Románia” létrehozása érdekében, hiszen ez “románok generációinak nagy álma, amelyért barikádokat emeltek 1989 decemberében, és amelyért számtalanszor utcára vonultak”.

Az államfő beszédében egységre szólított fel, hangsúlyozva, hogy csak közös erővel lehet túllépni az akadályokon.

Rámutatott, bár az 1989. decemberi események után három évtizeddel egyértelműen tetten érhető a fejlődés, “az elmúlt 30 év mérlege nem kielégítő, nem emelkedik a társadalmi elvárások szintjére, az ország valós potenciáljához mérten pedig elkeserítő”.

“Egyszer s mindenkorra túl kell lépnünk az örökös átmeneti időszak stagnálásán. Túl sok áldozati generáció volt már. Az embereknek elegük van – joggal – a sok céltalan változtatásból, amelyek nem jártak a kívánt eredménnyel. Többé nem engedhetjük meg magunknak, hogy értékes esélyeket és lehetőségeket szalasszunk el, és felbecsülhetetlen értékű időt veszítsünk. Eljött tehát az ideje annak, hogy új szakasz kezdődjön el Románia fejlődésében” – nyomatékosította Klaus Johannis.

“Célkitűzésem egy virágzó, biztonságos ország, egy jól működő állam létrehozása”

Második mandátuma alatt fő célkitűzése egy virágzó, biztonságos és jól működő ország létrehozása – hangsúlyozta Klaus Johannis.

Az elnök azt mondta, olyan országot akar, amelynek erős demokratikus intézményrendszere van, amelyben a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, amely erős hangot képvisel Európában és a világban. “Olyan államot, amelyben a kormány a polgárok érdekében, felelősen dolgozik, a törvényalkotás pedig jó és hatékony” – tette hozzá.

Rámutatott, mindezt abból az elvből kiindulva kell és lehet megvalósítani, miszerint az állam intézményei révén a polgárok szolgálatában áll. Hangsúlyozta, vissza kell állítani az embereknek a közintézményekbe vetett bizalmát, ehhez azonban komolyan felül kell vizsgálni és új alapokra kell helyezni a közigazgatást. “Az állam valamennyi intézményének szigorú korszerűsítési folyamaton kell átesnie, hogy valóban megfeleljenek a társadalmi igényeknek és a közérdeknek” – mondta.

Johannis kifejtette, az elkövetkezőkben is kiáll azért, hogy kialakuljon a “köztisztség feddhetetlenségének kultúrája”, amely megingathatatlan elvekre és erkölcsi értékekre alapoz. Ugyanakkor támogatni fogja a korrupció elleni küzdelmet, és minden rendelkezésére álló alkotmányos eszközt felhasznál az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme érdekében.

Az államfő hangsúlyozta, rendszerezni és egyszerűsíteni kell a jogrendszert, koherens, könnyen érthető és alkalmazható, “a populizmus minden káros formájától mentes” törvényekre van szükség.

Kiemelte, eltökélt a Művelt Románia elnevezésű projekt gyakorlatba ültetésében, és hangsúlyozta a nagy állami rendszerek hatékony működésének fontosságát. “Biztos és elégséges jövedelem nyugdíjasainknak; tiszta és jól felszerelt kórházak és iskolák, amelyekben az orvosok és tanárok teljesítmény alapú, tisztességes bérezésben részesülnek; modern infrastruktúra – mindezeknek nem kivételeknek kell lenniük, hozzá kell tartozniuk a normális állapothoz” – fogalmazott, hozzátéve, az állami rendszerek fenntartásához szükséges gazdasági fejlődés érdekében elengedhetetlenek az üzleti szférát ösztönző és támogató kormánypolitikák.

Az államfő az ország kül- és biztonságpolitikájával kapcsolatban rámutatott, ez a továbbiakban is három fő pillérre alapoz: az ország Európai Unión, illetve NATO-n belüli szerepének megerősítésére, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség elmélyítésére.

“Tudom, hogy melyek a feladataink, és magam mellé tudom állítani a demokratikus politikai erőket, hogy ezt a jövőképet átültessük a mindennapi valóságba. Jelenleg adottak a feltételek ahhoz, hogy az államfő, a parlament és a kormány közösen dolgozzon ugyanazon célkitűzések elérése érdekében. Nagyszerű esély ez Románia valós fejlesztésére, kötelességünk élni vele” – nyomatékosította beszédében Klaus Johannis.

A parlament tudomásul vette, hogy Klaus Johannis megkezdte második államfői mandátumát

A parlament tudomásul vette szombaton, hogy Klaus Johannis megkezdte második államfői mandátumát

Az erről szóló nyilatkozatot a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu olvasta fel a két ház együttes ülésén, miután Johannis letette a hivatali esküt.

“A képviselőház és a szenátus 2019. december 21-ei együttes ülésén (…) megállapítja, hogy Klaus Werner Johannis, akinek megválasztását igazolta az alkotmánybíróság, letette a hivatali esküt (…), és tudomásul veszi, hogy Klaus Werner Johannis megkezdi államelnöki mandátumát” – hangzott a képviselőház elnöke által felolvasott dokumentum szövege.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. december 21., 19:59
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Ne kérdezd okát. Én csak a Erdély egy területének lennék elnöke. Választáskor nem biztatnám a másokat, hogy az ők hiteles elnökük tudnék – e lenni? Az pedig nem igaz, hogy nemdákból -bármilyen csoda folytán románná lehetnénk. A fenyegető magyarázat, hogy a románokat most már letaposták a rromének(Csigánok).