Felhívás!

Megszüntették a kivizsgálást Johannis állítólagos 300.000 eurós tartozásának ügyében

Megszüntették a kivizsgálást Johannis állítólagos 300.000 eurós tartozásának ügyében Románia

A legfőbb ügyészség lezárta az eljárást abban az ügyben, amelyben Klaus Johannis államfő családját egy online kiadvány állítása nyomán azzal gyanúsították, hogy egy törvénytelenül megszerzett ingatlan bérbeadása miatt több mint 300.000 euróval tartozik az államnak, és megtagadja az összeg kifizetését.

Az ügyészek tájékoztatása szerint az ügyiratcsomót a büntetőeljárási törvénykönyv 16. cikkelye alapján zárták le, azzal az indokkal, hogy a feltételezett tetteket már más dossziék kapcsán kivizsgálták, és ezeket is lezárták.

A feljelentő a Răzvan Savaliuc újságíró által képviselt Jurindex Media kft. volt, amely a Lumeajustitiei.ro portált is működteti. A feljelentés Klaus Johannis államfő, ennek felesége, Carmen Johannis, illetve Radu Gabriel Bucşă közjegyző ellen irányult, akiket többek között hivatali visszaéléssel, okirathamisítással, pénzmosással és szervezett bűnözői csoport létrehozásával gyanúsítottak.

A feljelentés szerint a Johannis család nem fizetett vissza az államnak 320.000 eurót, amelyet egy olyan nagyszebeni ingatlan bérbeadásból kapott, amelynek törvénytelen módon jutott a tulajdonába.

2015-ben a brassói táblabíróság jogerős ítélettel megsemmisítette egy Klaus Johannis által birtokolt nagyszebeni ingatlan adásvételi szerződését. A bírák azzal érveltek, hogy a Johannis által vásárolt ingatlan az állam tulajdona, mivel a volt tulajdonosnak egyetlen törvényes örököse sem volt.

A feljelentést eredetileg az Országos Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA) nyújtották be, ám az elhárította az illetékességet, így a gyulafehérvári ítélőtáblához, utóbb pedig a legfőbb ügyészségre került.

Carmen Johannist, az államfő feleségét 2019 februárjában hallgatták ki ebben az ügyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások