Felhívás!

Megközelítőleg 150 millió euróba kerülnek az idei államelnök-választások

Megközelítőleg 150 millió euróba kerülnek az idei államelnök-választások Románia

Minden eddiginél többe kerülnek az idei államelnök-választások: körülbelül 150 millió eurót különítettek el erre célra.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke pénteken arról számolt be, hogy az idei államelnök-választások minden eddiginél többe kerülnek, ennek egyik fő oka az, hogy a külföldi szavazóhelyiségek száma az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest duplájára emelkedett: összesen 835 helyszínen lehet szavazni a határokon kívül. A 150 millió euróból így 50 milliót arra fordítanak, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárok élhessenek szavazati jogukkal.

Daniel Duţă, az AEP logisztikai igazgatója arról számolt be, hogy a szavazólapok kinyomtatásához 199 tonna papírt használtak fel, amelynek ára 528 millió lej volt.

Ugyanakkor a belügyminisztérium számára 79.872.204 eurót, az Országos Statisztikai Intézet számára 784.849 eurót, az Állandó Választási Hatóságnak 14.247.310 eurót, a külügyi tárcának 35.884.689 eurót, a Speciális Távközlési Szolgálatnak 16.067.765 eurót utaltak ki a választásokra.

Csak a részleges és végleges eredményeket hozzák nyilvánosságra, az ideigleneseket nem

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) pénteken arról tájékoztatott, hogy az államelnöki választások napján csak a részleges és a végleges választási eredményeket fogják közzétenni az interneten, az ideiglenes eredményeket nem.

A STS pénteken közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy az Állandó Választási Hatóság és a Központi Választási Iroda határozataiból következő elvárások arra vonatkoznak, hogy a választások részleges, majd végleges eredményeit közöljék a világhálón, az ideiglenes eredményeket nem.

“A STS-hez nem érkezett be operatív elvárás arra vonatkozóan, hogy az ideiglenes eredményeket közölje, és az adatok nyilvánosságra hozatalának felelőssége az Állandó Választási Hatóságot és a Központi Választási Irodát illeti meg. (…) A STS által kifejlesztett alkalmazások ugyanolyan átlátható módon lehetővé teszik az elnökválasztás eredményeinek közzétételét, mint az európai parlamenti választások esetében. Úgy értékeljük, hogy az ideiglenes eredmények közzétételének elmulasztása miatt nem lesz biztosított az a szintű átláthatóság, amely a május 26-i választások esetében biztosítva volt” – szögezi le a STS, amely szerint a közösség minden kategóriája számára azonos szintű átláthatóságot kellene biztosítani.

“Mindeddig nem kaptunk arra vonatkozó operatív követelményt, amely lehetővé tenné a STS számára, hogy az ideiglenes eredményeket a szavazóhelyiségek szintjén központosítsa” – olvasható a közleményben.

Minden szükséges anyagot elküldtek a konzulátusoknak

A külügyminisztériumnak péntekre sikerült elküldenie Románia külföldi nagykövetségeire és konzulátusaira az államelnöki választásokon való szavazáshoz szükséges összes anyagot, jelentette be pénteken a tárca.

Az Agerpres hírügynökségnek elküldött közlemény értelmében a 835 külföldi szavazókörzet számára a külügyminisztérium 4.483.907 szavazólapot, 7739 “VOTAT” feliratú pecsétet és 3.997.044 “VOTAT” feliratú öntapadóst küldött az államelnöki választások első fordulójára.

A szavazólapokkal együtt a külügyminisztérium a többi, szavazáshoz szükséges anyagot – pót-szavazólista modellt, jegyzőkönyv-modellt a szavazás eredményének rögzítésére – is elküldte a nagykövetségeknek és konzulátusoknak.

A szavazáshoz szükséges lapok, pecsétek és öntapadósok számát a konzulátusok által közölt becslések alapján határozták meg, tájékoztatott még a tárca.

A külföldi szavazókörzetek listáját meg lehet találni a külügyi tárca honlapján: http://www.mae.ro/node/49479.

A külhoni románok november 8-án, 9-én és 10-én szavazhatnak majd az államelnök-választásokon: pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig 7 és 21 óra között. Azok a polgárok, akik a 21 órai urnazáráskor a szavazókörzetben tartózkodnak, vagy sorban állnak előtte, helyi idő szerint 23 óra 59 percig élhetnek szavazati jogukkal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások