Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjelent a majomhimlő Romániában

Megjelent a majomhimlő Romániában Románia

Azonosították az első majomhimlős esetet Romániában – közölte az egészségügyi minisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztatás szerint egy 26 éves bukaresti férfi a fertőzött.

A betegnél négy nappal ezelőtt jelentkeztek az első tünetek, vasárnap éjjel utalták be a kórházba és hétfőn diagnosztizálták nála a majomhimlőt. A férfi a tünetek megjelenésétől számítva 21 napig elkülönítésben lesz. Jelenleg jó az állapota, tüneti kezelést kap.

Mint kiderült, a fertőzött férfi élettársa több olyan európai országban is járt az elmúlt időszakban, amelyekben számos majomhimlős esetet jegyeztek.

A minisztérium megjegyzi még, hogy miután az Európai Bizottság lezárja a majomhimlőt okozó vírus elleni vakcina beszerzési eljárását, Románia is megkapja a neki járó mintegy 2500 dózist. Az oltóanyagot egy amerikai gyártó szállítja, és jelenleg kis mennyiségben áll rendelkezésre – teszik hozzá.

Májusban egy rădăuţi-i nő és az egyik athéni kórházba beutalt román férfi esetében is felmerült a majomhimlő gyanúja, a tőlük levett vizsgálati minták azonban nem igazolták a fertőzést, mint kiderült, ők a bárányhimlőt kapták el.

A majomhimlő nem terjed könnyen, a vírus a sérült bőrön vagy nyálkahártyán, a légutakon, szemen, orron, szájon, valamint a testnedveken keresztül jut be a szervezetbe, a fertőzött személlyel való közeli és hosszas kontaktus révén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán ismertetett adatai szerint több, mint ezer majomhimlős esetet regisztráltak olyan országokban, ahol a vírus nem honos. A közép- és nyugat-afrikai térségen kívül a fertőzés 29 országban bukkant fel, senki nem halt meg a szövődményekben.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 15., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Mi a bubanatnak kell ezt majmoshimlot is ide hozzni,van nekünk épp elég bajunk,gyenge fizetés,magas árak.magas üzemanyag ár, egy rakás semire való politikus akiket el tart a jó nép,hozzak a nyakunkba ezt is mind a covidot,

  • User
   Dátum: 2022. június 15., 12:33
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Pestist, feketehimlőt és covidot se kért senki mégis jött. Ilyenek ezek a gonosz vírusok és baktériumok, nem veszik figyelembe, hogy nincs munkánk és drága az üzemanyag.