Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Több mint 155 ezer nyolcadik osztályt végzett diák kezdi el kedden a képességfelmérő vizsgát

FRISSÍTVE: Több mint 155 ezer nyolcadik osztályt végzett diák kezdi el kedden a képességfelmérő vizsgát Románia

155.820 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a június 14-e és 30-között zajló képességvizsgára – tájékoztat az oktatási minisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A vizsgasorozat kedden kezdődik a román nyelv- és irodalom írásbelivel, csütörtökön matematikából mérik fel a tanulók tudását, pénteken pedig anyanyelvből vizsgáznak a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok.

Az eredményeket június 23-án, csütörtökön 14 óráig teszik közzé, az óvásokat aznap délután 4 órától 7 óráig, illetve másnap 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is.

A végleges eredményeket június 30-án, csütörtökön ismertetik.

Az írásbeli vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek, de a vizsgázóknak 8.30-ig el kell foglalniuk helyüket a teremben. A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben kamerák lesznek.

A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint – a matematikavizsgán – ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket stb. tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

A tanügy-minisztérium ezúttal is létesített egy ingyen hívható telefonvonalat – 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 14-e és 16-a között 8-tól 16 óráig lesz hívható, június 17-én pedig 8 és 14 óra között.

A szaktárca által indított kísérleti projekt keretében a Dâmboviţa megyei nyolcadikosok dolgozatait digitálisan javítják majd.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja.

FRISSÍTÉS: 148.891 tanuló jelent meg az első vizsgán

A nyolcadikosok országos képességfelmérőjének első vizsgáján 148.891 tanuló jelent meg; a hiányzók száma 6668 – közölte Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Cîmpeanu emlékeztetett, hogy – idén első alkalommal – nem kell vizsgázniuk azoknak, akik első, második vagy harmadik helyezést értek el valamely nemzetközi tantárgyversenyen. Ezek a diákok vizsga nélkül elfoglalhatják helyüket egy olyan profilú gimnáziumban, amely megfelel a tantárgyverseny profiljának, ahol díjat szereztek. Az említett diákok nem szorítanak ki más tanulót a kívánt osztályból, mert a keretlétszámon felül biztosítanak helyet számukra. Ugyanilyen jogokkal rendelkeznek a hazai országos tantárgyversenyek első helyezettjei is.

Idén több mint 100 tanuló szerezte meg magának ezt a jogot azáltal, hogy nemzetközi tantárgyversenyen szerzett első, második vagy harmadik díjat, vagy országos tantárgyversenyen első díjat – tájékoztatott a miniszter.

Cîmpeanu azt is elmondta, az idei vizsgafeladatok hasonlóak voltak a PISA (Programme for International Student Assessment, azaz ‘a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja’) tesztekhez: a szövegértési, szövegértelmezési, következtetési kompetenciákat, kreativitást, fogalmazási, nyelvtani ismereteket és a szóbőséget mérték fel.

A nyolcadikosok képességfelmérőjének első, román nyelv és irodalom vizsgájáról két tanulót zártak ki csalási kísérlet miatt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük