Felhívás!

Megegyeztek a pártok az önkormányzati választások időpontjáról

Megegyeztek a pártok az önkormányzati választások időpontjáról Románia

Törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe csütörtökön Marcel Ciolacu PSD-elnök, Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE vezére, és Florin Román, a PNL képviselőházi frakcióvezetője. A kezdeményezés szerint a helyi választottak mandátumát 2020. november 1-jéig hosszabbítják meg, így az önkormányzati választásokra legkésőbb októberben kerül majd sor. A tervezet továbbá előírja, hogy a választások dátumát a parlament határozza meg sarkalatos törvény által.

“A polgármesterek, Bukarest főpolgármesterének, a megyei tanácselnökök, a helyi tanácsok, Bukarest Municípium helyi tanácsának, és a megyei tanácsok mandátuma 2020. november 1-ig meghosszabbodik” – áll a szenátusba benyújtott tervezetben.

Ludovic Orban miniszterelnök korábban kijelentette, hogy szeptember végét, október elejét tartaná megfelelően az önkormányzati választások megszervezésére. Álláspontját azzal támasztotta alá, hogy a választásokat a nyaralások időszaka után, viszont a koronavírus-járvány esetleges második hulláma előtt kellene megtartani, lehetséges dátumként szeptember 27-ét és október 4-ét jelölte meg.

A törvényjavaslat szerint “a 2020-as helyhatósági választások időpontját sarkalatos törvénnyel kell elfogadni, a szavazás előtt legkevesebb 60 nappal”, vagyis a voksolás dátumát az elmúlt 30 év gyakorlatától eltérően, a parlament fogja megszabni. Eddig a mindenkori kormány tűzte ki a választások dátumát kormányhatározat révén.

Ugyanakkor a kormány az Állandó Választási Hatóság javaslatára “meghatározza a választási időszak tevékenységeinek időbeosztását, a választások megfelelő körülmények közötti előkészítéséhez és lebonyolításához szükséges költségeket, illetve a választások megszervezéséhez és lebonyolításához szüksége technikai feltételeket”.

A törvény lecsökkenti a jelölések benyújtásához szükséges határidőket, illetve felére csökkenti a támogató aláírások szükséges számát. A támogatói ívek elektronikus formában is kitölthetők és iktathatók.

A parlamentnek és államfőnek még tíz nap áll rendelkezésére, hogy felszámolja azt a joghézagot, amely az alkotmánybíróság múlt heti döntése nyomán keletkezett. A taláros testület alaptörvénybe ütközőnek minősítette, és hatályon kívül helyezte azokat a jogszabályokat, amelyekkel a kormány, illetve a parlament a koronavírus-járvány miatt meghosszabbította az önkormányzati tisztségviselők június 21-én lejáró mandátumát.

Azzal minden párt egyetértett, hogy a járvány miatt el kell halasztani a választásokat, de vita alakult ki arról, hogy mennyivel. A PSD azt akarta elérni, hogy ne a jobbközép kormány, hanem a parlament baloldali többsége dönthessen az elhalasztott önkormányzati választások időpontjáról. Eddig úgy tűnt, hogy az ellenzéki PSD minél későbbi, a népszerűtlen kormányzati intézkedések miatt leszálló ágba került PNL pedig minél korábbi időpontban érdekelt. Sajtóértesülések szerint most már a PSD is hajlandó elfogadni a korábbi, szeptemberi dátumot.

A szociáldemokraták egy része az év végén esedékes parlamenti választásokig akarta kitolni az önkormányzati voksolást is, hogy a párt – újraválasztásukban érdekelt – polgármestereinek mozgósító erejét a parlamenti helyekért folytatott küzdelemben is kamatoztassák. Az Adevărul értesülése szerint velük szemben – a koronavírus-járvány idején több kezdeményezéssel reflektorfénybe került – Gabriela Firea bukaresti főpolgármester álláspontja kerekedett felül, aki mostani médiaszerepléseit minél hamarabb szeretné szavazatokra váltani.

A törvénytervezetet pénteken 10 órától vitatja meg a szenátus plénuma.

Ciolacu: elvben mi is támogatjuk, hogy szeptember 27-e legyen a helyhatósági választások dátuma

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu csütörtökön úgy nyilatkozott: pártja “elvben” egyetért azzal, hogy szeptember 27-én szervezzék meg a helyhatósági választásokat.

A PSD állandó bizottsági ülését követően Ciolacu közölte, a parlamentbe benyújtott törvénytervezet november elsejéig hosszabbítaná meg a helyi választott tisztségviselők mandátumát, így elvben beleegyeznének a helyhatósági választások szeptember 27-i dátumába. A gond csak az – tette hozzá a PSD ügyvivő elnöke – hogy ha a kormány további 30 nappal meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, akkor az július 15-éig fog tartani, amikor már az aláírásokat kellene gyűjteni a jelöltek számára.

“Azt hiszem, a kormánynak egyszer már döntenie kellene: van pandémia vagy nincs pandémia? Tartunk választásokat vagy nem tartunk? Csak lebegtetünk dátumokat és forgatókönyveket, anélkül, hogy magyarázatot adnánk az embereknek, pedig nem olyan egyszerű dolog bejelenteni a dátumot, hisz az választási kampánnyal, a törvény előírásainak betartásával, aláírásgyűjtéssel, a jelöltlisták leadásával jár” – magyarázta Ciolacu.

Azt is hozzátette, várja az alkotmánybírósági indoklást azzal kapcsolatban, hogy a kormány vagy a parlament hatáskörébe tartozik-e a választások dátumának kijelölése.

(Digi24/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 12., 1:39
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Márpedig a minisztru gye szönötáte megmondta, hogy a második hullám október 15-én kezdődik. Menetrend szerint.
    “Azt hiszem, a kormánynak egyszer már döntenie kellene: van pandémia vagy nincs pandémia?” – micsoda mondat. Ez a kulcsa az egész vírusos nyomorúságnak. Ha azt akarják, van, ha azt akarják, nincs vírus. Képmutató, undok politika. Ki húz ebből hasznot?