Felhívás!

Megegyeztek a kormánnyal: előrehozzák a tanárok fizetésemelését

Megegyeztek a kormánnyal: előrehozzák a tanárok fizetésemelését Románia

Megállapodott a kormány a tanügyi szakszervezeti szövetségekkel abban, hogy 2020 szeptember elsejére előrehozzák a pedagógusok eredetileg 2022-re beütemezett fizetésemelését.

Az erről szóló memorandumot a kabinet csütörtöki, Gyulafehérvárra kihelyezett ülésén ismertette a miniszterelnök. Viorica Dăncilă közölte: szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében az oktatás finanszírozására szánt összeget minden évben legalább 15 százalékkal emelik meg az előző évhez képest, oly módon, hogy végül elérje a bruttó hazai termék (PIB) 6 százalékát.

A megállapodás része az is, hogy évente két bruttó fizetésnek megfelelő összeget kapnak a tanárok személyes fejlődésük és oktatási segédanyagok költségeinek fedezésére. Azok a pedagógusok, akik 30 év szolgálati idő után vonulnak nyugdíjba, a bruttó országos átlagbér hatszorosának megfelelő juttatásban részesülnek.

A memorandum szerint a vidéken oktató pedagógusok 5000 eurós lakásvásárlási vagy –felújítási támogatást kapnak. Emellett a címzetes tanári állás megszerzésekor a bruttó országos átlagbér háromszorosának megfelelő egyszeri juttatásban részesülnek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.