Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megbüntette a csendőrség Izsák Balázs SZNT-elnököt

Megbüntette a csendőrség Izsák Balázs SZNT-elnököt Románia

Pénzbírságot szabott ki a román csendőrség Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás megszervezése miatt.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön kézbesítette a posta azt a büntető jegyzőkönyvet, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke részére állított ki a csendőrség – tájékoztat pénteki közleményében az SZNT.

„Emlékeztetjük a közvéleményt, hogy a Székely Nemzeti Tanács 2023. március 10-én ismét megszervezte Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját, amelyen mintegy 1500-2000 személy vett részt. A fent említett jegyzőkönyv ezt a rendezvényt minősíti »betiltottnak«, mindazok ellenére, hogy Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala nem bocsátott ki tiltó határozatot. Az ezer lejes pénzbírságot egy »betiltott« nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki.
A jegyzőkönyv megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az »etnikai kritériumok alapján« igényelt területi autonómiát meg egyenesen sovinizmusnak minősíti” – jelentik ki a közleményben, hangsúlyozva, hogy az SZNT elnöke nem fizeti ki a bírságot: jogorvoslati eljárást indít a jegyzőkönyv és a büntetés érvénytelenítéséért.

Felhívják ugyanakkor a székely szabadság napi rendezvényen résztvevők figyelmét, hogy ha hasonló büntető jegyzőkönyvet kapnak, haladéktalanul tájékoztassák a Székely Nemzeti Tanácsot (szntiroda@gmail.com), hogy a fellebbezési határidőn belül tudják elindítani a jogorvoslati eljárást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük