Felhívás!

Megbukott az Orban-kormány

Megbukott az Orban-kormány Románia

Megszavazta szerdán a parlament Az Orban/PNL-kormány – a román demokrácia privatizálása címet viselő bizalmatlansági indítványt.

Az indítvány elfogadását 261 törvényhozó támogatta, 139 ellene voksolt.

“Az alkotmány előírásai szerint a bizalmatlansági indítványt többségi szavazással, azaz legalább 233 szavazattal fogadják el. Megállapítást nyert, hogy a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges szavazatszámot összegyűjtötték. Az Orbán-kabinet megbukott” – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu, a képviselőház titkára.

Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke hozzátette: ezzel a parlament megvonta bizalmát a kabinettől, amelynek a következő kormány kinevezéséig csak a közügyek igazgatására terjed ki a hatásköre.

Orban: a kormány talpra esik

A parlamentet “visszahúzó erők” dominálják, amelyek lábbal tiporták a demokráciát, de a kormány talpra esik – jelentette ki Ludovic Orban, miután az általa vezetett kabinet megbukott a bizalmatlansági indítvány parlamenti elfogadása nyomán.

“Egy visszahúzó erők által uralt parlament, amely lábbal tiporta a demokráciát és Románia alapvető érdekeit, ma úgy döntött, hogy bizalmatlansági indítvánnyal leváltja az általam vezetett kormányt. Amint azt az indítvány megvitatása előtt is mondtam: a kormány talpra esik” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Orban kifejtette, hogy a liberális párti kormány fölött egy “mérgező” parlamenti szövetség bíráskodott, amely már régóta elvesztette Románia lakosságának támogatását.

“Elvesztettünk egy csatát, de meg fogjuk nyerni a Romániáért vívott háborút” – jelentette ki, hozzátéve: kormánya azért bukott el, mert volt bátorsága felelősséget vállalni egy olyan törvényért, amely a elmélyítette volna a demokráciát, és lehetőséget nyújtott volna legitim és felelős polgármesterek választására.

Orban megköszönte azoknak a politikai partnereinek, akik segítették a PSD-kormány megbuktatásában és végig kitartottak mellette. “Meggyőződésem, hogy a parlamenti választások után Romániának becsületes, a közérdekre figyelő emberekből álló parlamentje lesz” – mondta még a PNL elnöke.

USR: a kétfordulós polgármester-választást feláldozták az előre hozott választások kedvéért

A kétfordulós polgármester-választások bevezetését feláldozták az előre hozott választások kedvéért – állítja Facebook-oldalán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), miután a parlament megszavazta a Szociáldemokrata Párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

“A bizalmatlansági indítvány mai megszavazása beigazolta félelmünket, hogy a kétfordulós polgármester-választást feláldozzák az előre hozott választások kedvéért. Biztos lettek volna jobb megoldások, ha meglett volna rá a szándék. Ezt a problémát már rég lehetett volna orvosolni, még 2019 novemberében. De a régi politikai osztályhoz tartozó pártok sajnos választottak, a románok nevében. És azt is a régi politikai réteg döntötte el – figyelmen kívül hagyva a románok érdekeit és a helyi kiskirályoknak kedvezve -, hogy a megyeitanács-elnököket ne két fordulóban válasszák meg. Az Orban-kormány kedden maratoni kormányülésen 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, de egyik sem a helyi demokráciát erősíti. Következésképpen minden esély megvan rá, hogy a megyei tanácsok elnökeit a PSD-séma alapján választják majd meg, amelyet a Dăncilă-kormány fogadott el” – olvasható az USR Facebook-oldalán.

Az USR úgy véli: a PNL képviselőinek tárgyalásokba kell kezdeniük a PSD-ellenes pártokkal, hogy közös jelölteket állítsanak a helyhatósági választásokon. “Ellenkező esetben inkompetens, korrupt, bársonyszékhez ragasztott, és az állami pénzvezetékhez erősen kapcsolódott polgármestereink lesznek a következő négy évben is” – írja az USR.

Az USR nem szavaz meg semmiféle kormányt, hogy előre hozott választásokat lehessen kiírni – közölte szerdán Dan Barna pártelnök.

Hozzátette: az USR nem nevesít saját kormányfőjelöltet, de emlékeztetett: az államfő többször kijelentette, hogy nem nevez ki miniszterelnök-jelöltet a Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból.

Ciolacu: nagy lépés a román demokrácia számára

Megbukott az Orban-kabinet; nagy lépés a román demokrácia számára – jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

“Még soha ilyen fölénnyel nem ment át bizalmatlansági indítvány. Örülök, hogy sok kolléga felébredt” – mondta Ciolacu a parlamentben, miután megszavazták a bizalmatlansági indítványt. Véleménye szerint nem ő, hanem inkább Ludovic Orban “mozgósította” a törvényhozókat.

Hozzátette: a jelenlegi politikai válságot a Nemzeti Liberális Párt (PNL) idézte elő.

Ciolacu közölte: tárgyalásokat folytatnak Victor Pontával, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia közösen állítson miniszterelnök-jelöltet.

Kelemen: az RMDSZ megjelenik az államelnöki konzultáción, de nem lesz miniszterelnök-jelöltje

Nem lesz miniszterelnök-jelöltünk, megvárjuk, hogy kit javasol az államfő erre a tisztségre – jelent meg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hivatalos Facebook-oldalán, miután szerdán a parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.

“Megbukott a kormány! Azért szavaztuk meg a bizalmatlansági indítványt, mert a kétfordulós polgármester-választás, amit a PNL parlamenti felelősségvállalással akart bevezetni, ellentétes közösségünk érdekével, gyengíti a magyar közösség érdekképviseletét. Nekünk nem áll szándékunkban senkivel semmilyen új többséget létrehozni a parlamentben. A következő lépés az, hogy az államelnök konzultációra hívja a parlamenti pártokat – ezen természetesen az RMDSZ is részt vesz. Nem lesz miniszterelnök-jelöltünk, megvárjuk, hogy kit javasol az államfő erre a tisztségre” – írja Kelemen Hunor.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 5., 19:52
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Vegyétek el feleségül a PSD-t, úgyis mindig az ő seregüket nyaljátok! És hogy nem áll szándékotokban senkivel szövetkezni? Ki az a hülye, aki veletek szövetkezne, miután 3 havonta más csapatban játszotok?!

 • User
  Dátum: 2020. február 6., 8:19
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Megbukott az Orban kormany, eljen az Orban kormany ! Mert Klaus Johannis elnok mar tegnap arra celzott, hogy ismet Orbant fogja miniszterelnoknek jelolni. Ez a cirkusz csak arra jo, hogy Romania gazdasagilag meg melyebbre sulyedjen. Idokozben a Jo Isten is megsokalta a sok orszagpusztito herce hurcajat es adott nekuk olyan vihart, hogy a fel Romania lebenult tole.