Felhívás!

Még nem született döntés a koalícióban az iskolai szexuális nevelésről szóló tervezetről

Még nem született döntés a koalícióban az iskolai szexuális nevelésről szóló tervezetről Románia

Még nem született döntés a koalícióban az iskolai szexuális nevelésről szóló tervezettel kapcsolatban – közölte kedden a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban rámutatott, tárgyaltak a témáról a koalíciós egyeztetéseken, mindenki ismertette a véleményét, végleges döntés azonban nem született, a téma jellegéből adódóan nehéz egységes álláspontra jutni.

“Valamilyen formában meg kell találni az egyensúlyt, olyan megoldásra van szükség, amely azon szülők számára is kielégítő, akik attól tartanak, hogy a szexuális nevelést a gyermekek számára nem megfelelő módon használják fel, és azok számára is, akik szükségesnek tartják ezt” – nyomatékosította.

A Román Patriarchátus szerint a kötelező szexuális nevelés a gyermekek ártatlansága elleni merénylet

A Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan annak a híve, hogy az iskolai tantervet el kell határolni mindenféle ideológiától, többek közt a “gender-ideológiától” is – közölte a Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu.

Az állásfoglalás szerint “a Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan támogatja az iskolai tantervek szétválasztását mindenféle ideológiától, mint például a “gender-ideológiától”, valamint az olyan ideologizáló-elidegenítő “ajánlásoktól”, amelyeket a WHO Európai Regionális Irodája és a BZgA fogalmaz meg “A szexuális nevelés normái Európában – keretrendszer az oktatási és egészségügyi ágazatért felelős politikai döntéshozók, szakemberek és hatóságok számára” című dokumentumában (https://www.bzga-whocc.de/fileadmin/user_upload/Dokumente/BZgA_Standards_Romanian.pdf).”

Az ortodox egyház szóvivője szerint az iskolai oktatásnak meg kell őriznie “tiszta” és “ideológiailag semleges” jellegét. Bănescu kifejti, az oktatás célja “az ember formálása a legmagasabb erkölcsi értékek és az erény etikájának szellemében, amely az egyensúly és a normalitás kifejeződése”, a szexualitással kapcsolatos információk “ideologizálása” pedig homlokegyenest ellentétes ezzel az irányelvvel.

A szóvivő ezzel arra reflektál, hogy a közvéleményt egy ideje foglalkoztatja a szexuális nevelés tantárgyként való bevezetése az iskolai tananyagba. “A szexuális nevelés nevű tantárgy bevezetése lábbal tiporná a szülők akaratát és azt az alkotmányos jogukat, hogy döntsenek saját gyermekeik oktatásáról” – véli az ortodox egyház szóvivője.

A patriarchátus szerint a szexuális nevelés a gyermekek ártatlansága elleni merénylet, amely megakadályozza őket természetes fejlődésükben, és arra készteti a fiatalokat, hogy korábban kezdjenek nemi életet élni.

A román oktatási rendszerben több olyan tantárgy is van, amely az életre készíti fel a fiatalokat, például személyiségfejlesztés és tanácsadás, egészségügyi nevelés, kamaszkor és önmegismerés; a szexuális nevelés tantárgyra tehát nincs szükség – érvel az egyházi szóvivő, hozzátéve, hogy a gyermek intimitásra és családi életre való felkészítése túlnyomórészt a családban kell hogy történjen, mert a család van tisztában a fiatal fejlettségi szintjével.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 22., 15:59
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Minek is nekunk sexualis neveles, csaladtevezes, inkabb szuljenek mar 10-11 evesen, szakitsak meg tanulmanyaikat, maradjanak melyszegenysegben es allami segelyen egeszen addig amig eltavoznak az orok vadaszmezokre. Kozben minden 4 evben pecseteljenek a megfelelo partra es a tobbi dolgozo ember csak fogja be a szajat es robotoljon, mert ok biztositsak a termeszetes szaporulatot es igy a “nemzet” nem vessz ki. A roman nep nagyon vallasos, isten tisztelo, legalabbis is ezt allitjak az egyhaz vezetoi, de a statisztikak szerint romania vezeto poziciot “nyert” a kiskoru anyukak “versenyen” europaban. Biztos a takarito neni nem vegezte jol a munkajat, a kilincst nem tisztitja eleg gyakran, 10% buntetes jar neki.
    Most komolyrafogva, a mai vilagban amikor majdnem minden gyereknek a zsebeben ott lapul az okostelefon, internet kapcsolattal, a szulok nem lehetnek olyan naivak, hogy “bevegyek”, hogy az ifju holgy vagy urfi csak csaladbarat Disney mediat “fogyaszt”. Es ha mar igy all a dolog, en inkabb azt szeretnem, hogy a lanyom hiteles, valos informaciot kapjon az iskolaban minthogy “meglepjen” ido elott egy unokaval. Szerintem keves szulo orul egy ilyen “meglepetesnek”.