Felhívás!

A szakértők sem tudják, mi lehet a pokol kútjának mélyén

A szakértők sem tudják, mi lehet a pokol kútjának mélyén Tech-Tudomány

Jemen keleti részén, az ománi határ közelében fekszik egy különleges természetes formáció, a Barhúti kút – írja az AFP. A pokol kútjaként is ismert lyukat rengeteg legenda övezi, és a kutatók sem ismerik igazán.

Az El-Mahra kormányzóság sivatagos területén található Barhúti kút 30 méter széles, mélysége 100-250 méter lehet. A helyi szájhagyomány szerint a lyukat démonok börtöneként hozták létre, az elképzelésre pedig ráerősít a formációból áradó kellemetlen szag.

A szakértők sem tudják pontosan, hogy mi van a kút mélyén.

Szaláh Babhaír, a mahrai földtani és bányászati hivatal főigazgatója szerint sosem értek még el a legaljára, ahol nagyon kevés az oxigén, és nincs szellőzés. Mint mondta, eddig 50-60 méteres mélységig jutottak, és furcsa dolgokat tapasztaltak odabent.

A napfény nem világítja meg a kutat, így a peremről nem sokat látni, csak a ki- és berepülő madarakat. A helyi babona úgy tartja, hogy a formáció közelébe kerülő objektumokat beszippantja a mélység, a környék lakói közül többen még ma is tartanak a Barhúti kút rossz szellemeitől.

Babhaír szerint a lyuk több millió éves lehet. Ahhoz, hogy jobban megismerjék, további vizsgálatokra lesz szükség, melyeket hátráltat az országban dúló polgárháború.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. június 22., 16:38
   ÉRTÉKELÉS: -1

   A “hátráltat az országban dúló polgárháború” kimaradt? Jemen amúgy nem éppen Amerika vagy Kína, nem küldtek ők semmit se a Marsra.

   • User
    Dátum: 2021. június 23., 14:47
    ÉRTÉKELÉS: 1

    “Babhaír szerint a lyuk több millió éves lehet.”
    A haboru gondolom nem több millió éve dúl.
    A kutato csoportok nem csak sajat orszagukban kutatnak, hiszen akkor Amerika meg nem lenne felfedezve.

    • User
     Dátum: 2021. június 23., 17:34
     ÉRTÉKELÉS: -1

     Több millió éve nem voltak kutatók se, ha már itt tartunk. Mi a nehéz ennek a megértésében? A világ “végén” van egy lyuk. Lehet ezelőtt 50 évig nem is tudott senki róla csak a helyi lakosok. Azóta lehet tudnak róla az amerikai, európaiak is, csak vagy nem érdekelte őket vagy érdekelné, de mióta van olyan modern felszerelés amivel le lehetne küldeni 300m-re egy robotkamerát azóta háborús helyzet van. Még egymillió és egy hely van a Földön amit nem kutattak és sok minden amiről nem sokat tudnak. Ennek semmi köze ahhoz, hogy közben repülünk a világűrben vagy mobiltelefonról netezünk.

 • User
  Dátum: 2021. június 24., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A pokol kapuját csak ne vizsgálják- hallottam róla, hogy a felbosszantott ördögök kitörnek. Nos, ma is van elég ördög a földön, minek még felhívni újabbakat?

 • User
  Dátum: 2021. június 25., 12:48
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Jemenben ha nem kutatnak akkor jojjenek es kutassak a tobb szaz km alagut rendszert ami Romania alatt van es egeszen Torokorszagig nyullik a Fekete tenger alatt!