Felhívás!

Még nem igazolódott a koronavírus széles körű, folyamatos terjedése

Még nem igazolódott a koronavírus széles körű, folyamatos terjedése Románia

A hatóságok már alkalmaznak néhányat a koronavírus-járvány harmadik fokozatának kihirdetésekor esedékes intézkedések közül, ugyanakkor az országban még sehol nem igazolódott a vírus széles körű, folyamatos terjedése – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A járvány harmadik fokozatának kihirdetése a vírus széles körű, folyamatos terjedését feltételezi, nagyobb terhet róva az egészségügyi rendszerre (101-2000 eset).

A tájékoztatásban kiemelik, az eddigi fertőzöttek esetében nyomon követhetők a kontaktszemélyek, a megyei közegészségügyi igazgatóságok járványügyi vizsgálatokat folytatnak mindazoknak az azonosítására, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel. Halálos áldozatai nincsenek még a koronavírusnak Romániában – hangsúlyozzák.

A járvány harmadik fokozatában esedékes, de már ennek kihirdetése előtt gyakorlatba léptetett intézkedések közé tartozik az emberek közötti személyes kapcsolatfelvétel és a kollektív tevékenységek korlátozása, a világjárványra vonatkozó felkészülési terv alkalmazása, az utazások bejelentésének kötelezettsége.

Az országos vészhelyzeti bizottság az elkövetkezőkben felülvizsgálja az eddigi intézkedéseket, néhány esetében szigorítások várhatók, illetve újabbakat vezetnek be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – áll még a közleményben.

Szombatig 99 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést

Szombatig 99 személynél igazolták a vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, közülük hatot gyógyultnak nyilvánítottak. Valamennyi fertőzöttnek jó az állapota, kivéve a Victor Babeş kórházban kezelt férfit, akinél szövődmények léptek fel, de az ő állapota is javult már – tájékoztat a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU).

A fertőzötteket a bukaresti, a iaşi-i, a kolozsvári, a craiovai, a temesvári és a konstancai központokban kezelik. A megfertőződöttek megyék szerinti eloszlása a következő: Bukarest (31), Temes (11), Hunyad (11), Konstanca (7), Iaşi (5), Krassó-Szörény (4), Kovászna (4), Dolj (3), Brassó (2), Mehedinţi (2), Maros (2), Gorj (2), Kolozs (2), Neamţ (2), Olt (2), Bákó (1), Bihar (1), Buzău (1), Galac (1), Máramaros (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) és Ilfov (1).

Az ország területén jelenleg 2372 személy van intézményes karanténban, további 14.049-et lakhelyükön különítettek el.

A DSU adatai szerint pénteken 1453 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívószámra a koronavírussal kapcsolatban. A lakosság tájékoztatására szolgáló 0800.800.358-as zöldszámra 6515 hívás futott be a pénteki nap folyamán. A hatóságok továbbra is hangsúlyozzák a hivatalos forrásokból való tájékozódás fontosságát.

A hatóságok 33 ügyben 42 személy ellen indítottak eljárást a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt.

A DSU kiemeli, európai viszonylatban Románia a legkevésbé érintett országok közé sorolható.

Európában összesen 28.297 esetről érkezett jelentés március 13-áig. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Dániában és az Egyesült Királyságban van.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.