Felhívás!

FRISSÍTVE: Második napja tart a torlódás a magyar-román határon

FRISSÍTVE: Második napja tart a torlódás a magyar-román határon Románia

Torlódik a forgalom mindkét irányban a csanádpalotai és nagylaki határátkelőknél – közölte a magyar rendőrség vasárnap reggel a honlapján.

A Románia felé tartó személyautóknak több mint 8 órát, a Magyarországra érkezőknek 1 órát kell várakozniuk a határátlépésre Csanádpalotánál.

A teherforgalom is torlódik, a Románia felé tartó kamionosoknak 6 óra, a Magyarországra érkezőknek 1 óra a várakozási idő.

Az Útinform adatai szerint az M43-as autópályán a határátlépő előtt már 11 kilométeres az országból kilépő járműsor.

Nagylaknál a Románia felé tartó személyforgalomnak is több mint 8 órát, a Magyarországra érkezőknek 6 órát kell várakozniuk.

Április 2-tól a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen korlátozásokat vezettek be, a személyforgalmat a kilépő oldalon a nagylaki átkelőre terelik, a sztrádán a teherforgalom haladhat Románia felé.

30 ezer személy lépte át a határt járványtani ellenőrzés nélkül

A Mediafax beszámolója szerint több mint 30 ezer személy lépte át a határt járványtani ellenőrzés nélkül. A román hatóságokat váratlanul érte a szükségállapot megszűnése után útnak indult embertömeg.

A külföldre tartókat munkába igyekeznek, az országba visszatérők pedig kihasználják, hogy ezentúl nem kell hatósági karanténba vonulniuk.

A román és magyar hatóság szombat délután megnyitották a forgalmat a borsi, és a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen is, miután az országúti átkelőhelyen végeláthatatlan sorok alakultak ki, az emberek elvesztették a türelmüket, és spontán tiltakozásba kezdtek, teljesen figyelmen kívül hagyva a társadalmi távolságtartás szabályait.

A megnövekedett forgalom és a járványügyi intézkedések miatt alakult ki torlódás

A román határrendészet illetékesei szerint a megnövekedett forgalom és a járványügyi intézkedések együttes hatása miatt alakult ki torlódás a magyar-román határon a Nagylak – Nagylak 1, Csanádpalota-Nagylak 2 és az Ártánd-Bors határátkelőhelyeken.

Laura Bondar főfelügyelő, a határrendészet nagyváradi területi igazgatóságának szóvivője az MTI-nek elmondta, az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett a forgalom a határokon, és a Magyarországon átutazók számára kialakított folyosók miatt a személyforgalom a nagylaki és a borsi határátkelőhelyekre korlátozódik. Hozzátette: a járvány kezdete óta nem változtak a romániai járványügyi szabályozások, így a beléptetés – az iratok ellenőrzése, a lázmérés, a kitöltött járványügyi nyilatkozat áttekintése, a belépővel folytatott párbeszéd – személyenként 5-10 percet vesz igénybe, ezért alakultak ki a torlódások.

Vasárnap délután a román határrendészet honlapján elérhető Trafic online jelzőrendszer szerint a Nagylak-Nagylak1 országúti határátkelőhelyen hét sávon léptették be Romániába a személygépkocsikat, de így is nyolc óra a várakozási idő. A jelzőrendszer a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelyen hatsávos beléptetés mellett ötórás várakozást, az Ártánd-Bors határátkelőhelyen pedig hétsávos beléptetés mellett háromórás várakozási időt jelzett.

A román hírtelevíziók beszámolója szerint rendkívüli módon megnőtt a gyalogos határátlépők száma is. Számukra Nagylaknál 11 sávot alakítottak ki, de így is vannak olyanok a gyalogosok között, akik több mint 12 óra várakozás után jutottak át a határon. Laura Bondar az MTI-nek elmondta: a gyalogosokat minden bizonnyal valaki autóval hozta el a határig, de az illető nem akarta vállalni az átlépéssel járó kihívásokat.

A határrendészet által közölt adatok szerint szombaton 21 ezer 200 személy és 11 ezer 800 jármű lépte át a magyar-román határt, közülük 11 ezer személy lépett be Romániába. Az Agerpres hírügynökség közlése szerint a szám háromszorosa a korábbi napok határátlépéseinek.

A román hírtelevíziók azzal hozzák összefüggésbe a megnőtt utasforgalmat, hogy péntektől feloldották Romániában a rendkívüli állapotot, és immár nem kerülnek hatósági karanténba azok, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek. A péntektől érvényes új szabályozás számukra csak lakhelyi elkülönítést ír elő.

Laura Bondar szóvivő arra figyelmeztetett, hogy továbbra sem lehet átruccanni a határon kirándulni vagy bevásárolni. Akik most torlódnak, valamennyien munkaszerződéssel, tartózkodási engedéllyel és egyéb iratokkal igazolják a határátlépés szükségességét. Hozzátette, olyanok jönnek sokan, akiknek külföldön megszűnt a munkahelyük, vagy olyanok, akiknek okmányokat kell cserélniük. Megemlítette: a román hatóságok meghosszabbították a lejárt iratok érvényességét a rendkívüli állapot idejére, de a hazatérő román állampolgárok attól tartanak, hogy nem tudnak már belépni az országba, hogyha halogatják a hazautazást.

A román határrendészet vasárnap esti közleménye szerint a délután folyamán sikerült felszámolni a gyalogosok torlódását a Nagylak-Nagylak 1 határátkelőhelyen, és a gépkocsik torlódásának a fokozódását is sikerült megakadályozni azáltal, hogy a magyar hatóságokkal egyetértésben az este folyamán megnyitották a Romániába tartó személyforgalom számára a Gyula-Gyulavarsánd határátkelőhelyet is.

A közlemény szerint vasárnap 18 óráig közel 21 ezer személy lépte át a magyar-román határt, 12 886 Romániába, 8113 Magyarországra tartott. A Romániába érkezők közül 7074 személy esetében lakhelyi elkülönítést rendeltek el a román egészségügyi hatóságok.

Több száz, a határra gyalogosan érkezett személy várakozik a határátlépésre Nagylaknál

A repülőtereken használt utasfolyosókhoz hasonló, cikk-cakkban futó elválasztó folyosókat létesítettek az Arad megyei hatóságok a Nagylak I határátkelőnél, hogy a határellenőrzésre várakozó emberek között be lehessen tartani a koronavírus-járvány miatt szükséges távolságot.

Horea Timiş, az Arad megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, felkérte a hatóságokat, hogy intézkedjenek, hogy a határellenőrzésre várakozó, a határhoz gyalogosan érkező emberek betartsák egymás között a fizikai távolságot, ugyanis a határrendőrség ellenőrző pontjainál több száz személy tolongott egymás mellett.

Timiş szerint közülük sokan három-öt kilométert gyalogoltak csomagokkal felpakolva a magyar-román határig, fáradtak és órákon át kell még várakozniuk.

“Felszólításunkra a határrendészet kialakított körülbelül 50 méter hosszan cikk-cakkban egy folyosót, mint amilyent a repülőtéren használnak, így most az emberek legalább egy-egy méteres távolságban állnak egymástól. A határrendőrök asztalokat is felállítottak a szabadtéren, így most már nem csupán a bódékban zajlik az ellenőrzés, tehát hamarabb megy a sor. A járványügyi ellenőrzés is zajlik, minden személyt megvizsgál egy-egy egészségügyi dolgozó” – mondta Horea Timiş.

A DSP igazgatója szerint több várakozó személy elájult a fáradtság és dehidratálás következtében, emiatt több SMURD-csapatot kirendeltek a helyszínre, és ivóvizet is osztogatnak az embereknek. A várandós nőket és a három év alatti gyerekekkel várakozó személyeket előnyben részesítették a határellenőrzésnél, fűzte még hozzá Timiş.

Az Arad megyei határrendészet szerint az elmúlt 24 órában 1140 személy jött be Romániába gyalogosan Nagylaknál.

Dan Monoranu, az Arad megyei csendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, több egység ügyel a közrendre a két határátkelőnél, mindeddig azonban nem történtek incidensek.

(MTI/Mediafax/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások