Felhívás!

A vészhelyzettel kapcsolatos kérdésekre válaszolt a Stratégiai Kommunikációs Csoport

A vészhelyzettel kapcsolatos kérdésekre válaszolt a Stratégiai Kommunikációs Csoport Románia

A lakosság részéről érkező, a vészhelyzet ideje alatt érvényes szabályokkal, intézkedésekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolt szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

500 és 2500 lej közötti bírsággal sújthatók azok,akik nem viselnek védőmaszkot a zárt helyeken

500 lejtől 2500 lejig terjedő bírsággal sújthatók azok a személyek, akik az országos vészhelyzeti bizottság határozatának megfelelően nem viselnek védőmaszkot nyilvános zárt helyeken, de a hatóságok célja nem az állampolgárok szankcióban való részesítése, hanem a COVID-19 terjedésének korlátozása, tájékoztatott szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A lakosság részéről érkező kérdésre válaszolva a GCS kifejti, hogy a védőmaszkokat nyilvános zárt helyeken nem viselő személyek a koronavírus-járvány terjedését korlátozó intézkedésekről szóló 2020/55-ös törvény alapján (amely 2020. május 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben) megbírságolhatók.

A GCS emlékeztet, hogy péntektől kezdődően kötelező az orrot és szájat takaró védőmaszkok használata az üzletekben, a tömegközlekedési járműveken, munkahelyen és más nyilvános zárt helyeken.

Arra a kérdésre, hogy a rendfenntartó erők rónak-e még ki bírságokat a veszélyhelyzetben érvényes rendelkezések megszegése miatt, a testület azt válaszolta, hogy a 2020/55-ös törvény előírja és megszabja a kiróható bírságok értékét, azonban a hatóságok célja nem az állampolgárok szankcióban való részesítése, hanem a COVID-19 terjedésének korlátozása.

A rendőrök főként tájékoztatni fogják az állampolgárokat az új szabályokról, állítja a GCS.

Legtöbb 16 személy vehet részt a zárt helyeken megszervezett családi eseményeken

A szabadtéren, a megfelelő óvintézkedések betartásával szervezett családi események résztvevőinek a száma nincs korlátozva, ha azonban a rendezvény zárt térben zajlik, csak 16 személy vehet részt, tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS a lakosság részéről érkező kérdésekre válaszolt szombaton. Az egyik kérdés az volt, hogy hány személy vehet részt egy családi eseményen, például esküvőn, keresztelőn, temetésen.

Ha az esemény egyházi szertartása a templomban zajlik, 16 személy vehet részt rajta. Ha a szertartás a templomkertben zajlik, a résztvevők száma nem korlátozott, azonban ebben az esetben is be kell tartani az óvintézkedéseket, figyelmeztet válaszában a testület.

A zárt térben zajló magán családi rendezvények (évfordulók, születésnapok, bulik, stb.) esetében a résztvevők száma szintén 16 személyre korlátozódik, és be kell tartani a higiénia és amennyiben lehet, a fizikai távolságtartás szabályait, szögezi le a GCS.

A vendéglők és kávézók teraszai zárva maradnak a veszélyhelyzet idején

A vendéglők és kávézók teraszai zárva maradnak a veszélyhelyzet idején, nyomatékosította szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) a lakosság részéről érkező kérdésre.

A GCS tájékoztat ugyanakkor, hogy a hatóságok jelenleg elemzik annak lehetőségét, hogy újranyissák a könyvtárak olvasótermeit; a könyvtárak azonban megnyithatnak a veszélyhelyzet idején, természetesen a szükséges óvintézkedések betartásával.

Arra a kérdésre, hogy a magánklinikák megnyithatnak-e a veszélyhelyzet idején, a GCS hangsúlyozza, hogy ezeknek az intézményeknek ugyanolyan státuszuk volt a szükségállapot idején is, mint az állami klinikáknak és kórházaknak, és ez a veszélyhelyzet idején is érvényes.

A nap bármely órájában elhagyhatják otthonukat a 65 év fölötti személyek is

A nap bármely órájában elhagyhatják otthonukat a 65 év fölötti személyek is a veszélyhelyzet időszakában, és saját felelősségre kiállított nyilatkozatra is csak akkor van szükségük, ha a településen kívülre utaznak, szögezte le szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) az állampolgárok kérdésére válaszolva.

A nyilatkozatokra azonban nincs szükség a nagyvárosok metropolisz-övezetében található települések között, a dokumentumok pedig kézzel is megírhatók és a dátumot is javítani lehet rajtuk, amennyiben az úticél és útvonal ugyanaz marad, magyarázta a GCS.

Amennyiben például egy állampolgárnak sürgősen el kell mennie egy más településen található bankba, mert a tranzakciót nem tudja online elvégezni, a nyilatkozaton a 11-es pontot (egyéb indokolt okok) kell bejelölnie az utazás indokaként. A vidéken élők is a 11-es pontot bejelölve mehetnek el bevásárolni más településekre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.