Felhívás!

Márciusra halasztotta a legfelsőbb bíróság az 1989-es forradalom perének tárgyalását

Márciusra halasztotta a legfelsőbb bíróság az 1989-es forradalom perének tárgyalását Románia

Március 21-ére halasztotta pénteken a legfelsőbb bíróság az 1989-es forradalom perének tárgyalását.

Pénteken több mint száz személy jelent meg a bíróságon szerte az országból, hogy nyilvántartásba vegyék őket akár polgári, akár sértett félként. A bírósági épület várótermeiben padokat helyeztek el, hogy a várakozóknak ne kelljen lábon állniuk. Az ügyben érintettek nagy számára való tekintettel foganatosított különleges intézkedések ellenére feszült helyzetekből sem volt hiány: a megjelentek közül többen is összeszólalkoztak a bíróval, mivel nem szerepeltek a polgári peres felek jegyzékén.

Néhány óra elteltével, mialatt az emberek sorra jelentkeztek a tárgyalóteremben, a bíró úgy döntött, hogy halasztja a dossziét, mivel be kell idézni még néhány elhunyt személy mintegy 30 leszármazottját.

A tárgyaláson megjelentek között volt a December 21 Egyesület elnöke, Teodor Mărieş is, aki felkérte a bírákat, hogy rövidebb határidőkre tűzzék ki a tárgyalások időpontját.

“Ebben az ügyben is az fog történni, ami a bányászjárás ügyében: vissza fogják küldeni a vádiratot a katonai ügyészségnek, mert az elmúlt három évben ezzel foglalkozó ügyészek nem az eljárásoknak megfelelően jártak el. Három évet már elvesztettünk, s Isten tudja, meddig fog még elhúzódni, mert már tíz hónapja tart az előzetes szakasz” – mondta.

A katonai ügyészek tavaly áprilisban küldték el a legfelsőbb bíróságnak az 1989-es forradalom ügyének vádiratát.

Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor félreállítása után az állam vezetését a Ion Iliescu irányította Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) vette át, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. A szándékosan előidézett pszichózisban, december 22-e után, amikor a lakosság a terroristáktól rettegett, 862 személy meghalt és 2150-en megsebesültek – áll a vádiratban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások