Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Már több mint kétezren fordultak konzuli segítségnyújtásért Blue Air-járatuk törlése miatt

Már több mint kétezren fordultak konzuli segítségnyújtásért Blue Air-járatuk törlése miatt Románia

Eddig összesen 2098 román állampolgár fordult konzuli segítségnyújtásért Blue Air-járatuk törlése miatt – közölte szerdán a miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Nicolae Ciucă a szerdai kormányülés elején rámutatott, sokan rekedtek külföldi reptereken a Blue Air légitársaság járatainak törlése miatt, a kormány emiatt döntött úgy kedd este, hogy közbelép az utasok megsegítésére, és az illetékes minisztériumok megtették a szükséges intézkedéseket.

“Az állami költségvetésből erre a célra elkülönített összegeket vissza kell követelni a helyzetet előidéző cégtől. Emiatt arra kérem az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökséget, hogy a nap 24 órájában kísérje figyelemmel és ellenőrizze az egész folyamatot, az illetékes minisztériumok pedig biztosítsák a helyzet kezelésére kijelölt valamennyi struktúra működését a mai ülésen elfogadandó kormányhatározat teljes érvényességi ideje alatt” – fejtette ki Ciucă.

Elmondta, a külügyminisztériumtól szerda reggel kapott információk értelmében ebben az ügyben eddig 2098 román állampolgár fordult konzuli segítségnyújtásért.

A Blue Air légitársaság kedden bejelentette, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát.

A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják fedezni a napi működési költségeket.

Kiegészítik szállításügyi minisztérium költségvetését

Kiegészíti a kormány a szállításügyi minisztérium költségvetését a Blue Air járatainak törlésében érintett román állampolgárok hazaszállítása érdekében – jelentette be Sorin Grindeanu miniszter.

A tárcavezető a szerdai kormányülés elején közölte, hogy egy olyan határozatot is elfogad a kabinet, amellyel a kormány tartalékalapjából kiegészítik a szállításügyi minisztérium költségvetését, hogy tudják fedezni a járattörlésekben érintett román állampolgárok hazaszállításának költségeit.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, az államnak vissza kell követelnie a Blue Airnek 2020-ban nyújtott 300 millió lejes támogatást, és ebben nemcsak a fogyasztóvédelmi hatóságnak kell részt vállalnia – ahogyan azt a miniszterelnök kérte -, hanem az országos adóhatóságnak és más illetékes intézményeknek is.

Grindeanu rámutatott, a minisztérium és a TAROM állami légitársaság illetékesei dolgoznak egy mechanizmuson a külföldön rekedt utasok hazaszállításának hatékony rendezésére, “de a helyzet nem egyszerű”.

A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett, hogy a hatályos európai szabályok értelmében a járatok törlésében érintett utasok maguk is kérhetnek kártérítést a légitársaságtól. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.