Hirdetés
Hirdetés

Május 31-én kezdődik a népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakasza

Május 31-én kezdődik a népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakasza Románia

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2022. május 31-én kezdi el a népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakaszát. Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző, önkitöltéses szakaszban nem töltötték ki az online kérdőívet – derül ki az Agerpres hírügynökségnek elküldött közleményből.

Hirdetés
Hirdetés

Az INS szerint az ország becsült lakosságának közel 47 százaléka töltötte ki az online kérdőívet az előző szakaszban.

Az adatokat állampolgárságtól függetlenül minden olyan személytől gyűjtik, akinek a népszámlálás referencia-időpontjában szokásos tartózkodási helye Romániában volt, és legalább 12 hónapja Romániában élt, vagy szándékozott élni. A népszámlálás referencia-időpontja 2021. december 1., és az összegyűjtött adatoknak az akkori helyzetet kell tükrözniük – mutat rá az INS.

Az önkitöltéses szakasz utolsó napjáig, május 27-én éjfélig összesen 11 millió kérdőívet regisztráltak, ezek közül 8,9 millió személyi kérdőív bizonyult érvényesnek, ami Románia 2021. december 1-jei becsült lakosságának 46,8%-át teszi ki. A kérdőívek 53,9 százalékát városon élők, 46,1 százalékát vidéken élők töltötték ki.

A 2 milliós különbséget a lakatlan lakásokra kitöltött kérdőívek, valamint a többszörösen kitöltött személyi és lakáskérdőívek, illetve hiányos kérdőívek teszik ki. A hiányosan kitöltött kérdőívekre nem állítanak ki igazolást – áll még a közleményben.

A népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakasza május 31-én kezdődik és július 17-éig tart.

Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző szakaszban nem szolgáltattak magukról adatokat, és táblagép segítségével töltik ki az online kérdőívet. Országos szinten 20.000 számlálóbiztos vesz részt az akcióban.

A számlálóbiztosok a nép- és lakásszámlálás központi bizottsága által a megfelelő közigazgatási-területi egységen keresztül kiállított azonosító kártya alapján könnyen azonosíthatóak lesznek. Az igazolvány mintája a következő linken tekinthető meg: https://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2022/02/HG_145_2022.pdf – tájékoztat még az INS.

A személyes lekérdezéses szakasz a romániai népszámlálás utolsó szakasza.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy a népszámláláson való részvétel kötelező, az adatok szolgáltatását megtagadó személyek 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztatnak, és 1500 és 5000 lej közötti bírságot helyeznek kilátásba azoknak, akik megakadályozzák a számlálóbiztosok bejutását a tömbházakba vagy lakóparkokba.

A jelenlegi az első, teljes egészében digitális formában szervezett népszámlálás Romániában. A begyűjtött információkat a személyes adatok védelméről szóló hatályos jogszabályokkal (az EU2016/679-es rendelete) összhangban dolgozzák fel, és a bevitelt követően azonnal anonimizálják.

Romániában ez a 13. népszámlálás, az 1989-es forradalom óta pedig a negyedik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 30., 22:31
  ÉRTÉKELÉS: -2

  1000 lejtol 3000 lejig terjedo buntetes ? Miert ? Azert, hogy valaki valamiben nem akar reszt venni . Ezt a roman torveny es alkotmany ugy nevezi (ha meg valaki szamba veszi egyaltalan az alkotmanyt ebben a gyarmatositott orszagban !) ,hogy “constrangere” , “amenintare” , “santaj ” . Egyebkent ez az egesz nepszamlalas alkotmanyellenes !

 • User
  Dátum: 2022. május 31., 13:01
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Majd ha kijon a buntetes, akkor ezt megfellebbezem ,es ebbe majd konkretan es fejezetekre (articol) beleirom az indoklast ugy az alkotmanybol, mint a torvenybol. Az alkotmanybirosagon egy szemely nem fellebbezhet, no de ezt a rosszindulatu belekotyogo is kellene tudja. Egy demokratikus orszagban arra a kerdesre felelek amire en akarok, es azt irok ala amivel en egyetertek.

 • User
  Dátum: 2022. május 31., 14:55
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nem értek egyet a nepszamlalas.ro kinyilatkoztatásával, értem, hogy mindenáron magyarnak akar beállítani, de akkor mi lesz a székelységemmel, amit alig mostanság érzek visszatérni hezzánk?

 • User
  Dátum: 2022. május 31., 17:39
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “Av. Elena Radu :De ce este ILEGAL si NECONSTITUTIONAL Recensamantul Populatiei din Romania. Sesizare CASD catre Avocatul Poporupui ” Megtalalhato a: www. activenews.ro/Av.-Elana-Radu-De-ce-este-ILEGAL–si-NECONSTITUTIONAL-Recensamantul-Populatiei-si-Locuintelor-din-Romania.-Sesizare-CASD-catre-Avocatul-Poporului-173396

 • User
  Dátum: 2022. május 31., 21:00
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A 11.13-as hozzaszolonak.Egyetertek,nalunk,sepsiszentgyorgyon meg van a 20 szazalek(80kb.).A KONYVNAPOKAT megis SepsiBook napoknak nevezzuk!Es minden mas rendezvenyt,,palyazatot,kurzust,angol neven hirdetunk meg.Van aki nemetul,franciaul ,orozsul tanult.

  • User
   Dátum: 2022. június 1., 23:15
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Ennek kb. semmi köze az anyanyelvi jogokhoz. Sepsi amúgy magyarul van. 🙂 Viszont ha egy olyan településen pattogunk, hogy engem már ne számoljanak meg, ahol a 20% eddig is épp, hogy megvolt, na, ott lehet aztán pofára esés. És lesz is.

 • User
  Dátum: 2022. június 1., 9:55
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Miert hivtak oda a sok embert felkeszitore szamlalobiztosnak, ha meg arra se meltattak, hogy kozoljek, hogy nem veszik fel? Az ott keszult teszt eredmenye hova van kifuggesztve a nevsorral?
  Csaknem az irodasokat vettek fel nagy sunyin, hogy a havi fizujuk melle mar ezt a par embert lefuttatjak veluk, persze jo penzert.