Felhívás!

Magyar barlangász szenvedett balesetet Fehér megyében

Magyar barlangász szenvedett balesetet Fehér megyében Románia

Combcsonttörést szenvedett szombaton egy magyar barlangász a Torockó-hegységben, a szolcsvai Búvópatak barlangjában. A hipotermiában lévő nőt a gyulafehérvári hegyimentők és barlangászok mentették ki.

A 30 éves nő egy négytagú barlangász csapat tagja volt, akik szombaton mentek le a több mint öt kilométer hosszú barlangba.

A román hegyimentő szolgálat honlapja szerint a csoport nem kért engedélyt az úthoz.

A szolcsvai Búvópatak barlangjába, amelynek bejárata az Aranyos völgyében, Alsószolcsva községtől 4 km távolságra van, az utóbbi időben korlátozták a bejárást, csak barlangászoknak adnak engedélyt.

A szolcsvai Búvópatak barlangja a Torockó-hegység egyik legérdekesebb és leghosszabb barlangja, amelyben Európa legnagyobb denevérpopulációja él, kilenc faj összesen 84.000 egyede.

Dr. Balogh Ernő, aki 1938-ban kezdi el bejárni a barlangot, 1950-ben kezd neki rendszeres kutatásának és feltérképezésének. Iránytűvel és tachiméterrel annyira pontos térképet készített, hogy az mind a mai napig referenciának használható, ezen kolozsvári barlangászok1969-ben még pontosítottak.

1979-1984 között a balázsfalvi Polaris barlangászklub térképezte fel a barlangot, és kiépítették a bejárati szakaszt. A vasúti sínekből összeállított hídrendszert elmosták az árvizek, ma már használhatatlan állapotban vannak, ezért a barlang nem látogatható turisták számára.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.