Felhívás!

Magasabb kormánytisztségbe jelöli Vasilescut a PSD

Magasabb kormánytisztségbe jelöli Vasilescut a PSD Románia

Miniszterelnök-helyettesi posztra jelöli a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Lia Olguța Vasilescu volt munkaügyi minisztert, akinek a közlekedési tárca élére történő kinevezését kedden elutasította Klaus Johannis jobboldali államfő – értesült a román média.

A PSD hétfőn döntött arról, hogy nyolc minisztert lecserélnek Viorica Dăncilă 28 tagú kormányában. Johannis aláírta hat új miniszter kinevezését, de a jelöltek alkalmatlanságára hivatkozva elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Vasilescu kinevezését és a PSD-elnökét nyíltan bíráló Paul Stănescu kormányfő-helyettes leváltását.

A PSD most egyetlen húzással akar Stănescutól megszabadulni és Vasilescunak is kormánytisztséget biztosítani, közlekedési miniszternek pedig Mircea Dragici képviselőt, a PSD pénztárosát jelöli.

Az új gazdasági, a védelmi,  a távközlési,  a munkaügyi, az  ifjúsági és kulturális miniszter kedden délután letette a hivatali esküt. Ezt követően Liviu Dragnea pártelnök összehívta a párt állandó büróját, hogy megoldást találjanak a PSD-vel nyílt konfliktusban álló államfő által előidézett váratlan helyzetre. Döntésükről belső értesülésekre hivatkozva számolt be a román média: az ülésről távozó politikusok nem nyilatkoztak a székház előtt várakozó újságíróknak. A PSD vezetői a nap folyamán korábban is tartózkodtak attól, hogy “felvegyék a kesztyűt” és a más esetekben megszokott nyilatkozatháborúval reagáljanak Johannis lépésére.

Az alkotmánybíróság egy 2008-ban hozott precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga – indokoltan – elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, a második jelölt beiktatását nem tagadhatja meg. A kormányoldalon erre hivatkozva azt hangoztatják, hogy Johannis most már nem akadékoskodhat többet, és alá kell írnia Vasilescu kinevezését a – kormányban miniszterelnök-helyettesi ranggal társuló – regionális fejlesztési miniszteri posztra.

Ez az alkotmányértelmezés azonban arra a helyzetre vonatkozik, amikor egyetlen megürült miniszteri posztra javasol új tisztségviselőt a kormányfő. A mostani helyzet azonban ennél sokkal bonyolultabb, hiszen nem világos, hogy első, vagy második jelölésnek számít-e a mostani, tekintettel arra, hogy Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes posztja nem ürült meg. Arról sem létezik még alkotmánybírósági határozat, hogy Johannisnak joga volt-e megtagadni egy olyan miniszter felmentését, akit a miniszterelnök nem akar többé kormányában látni.

Viorica Dăncilă miniszterelnök várhatóan szerdán küldi el az államfőnek az újabb minisztercserékre vonatkozó javaslatait, de nem biztos, hogy Johannis sietni fog a döntéssel, tekintettel arra, hogy a kormányban nincs betöltetlen miniszteri poszt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 21., 15:31
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Meg meddig setaltassak ezt a semmirevalo Olgutat a kormanyba .Nem csinalt semmi ertekes dolgot a Munkaugyi miniszteriumba es most tovabb toljak Miniszterelnoki helyettesi posztra. Valahol nagyon jol telyesit csak nem a kormanyban , hanem egyebbut !