Felhívás!

Tovább tombol a sertéspestis

Tovább tombol a sertéspestis Románia

Újabb Bihar megyei településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság – közölte az Agerpres hírügynökség.

 

Hétfőn a magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre fekvő Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot, miután az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban, 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az itteni magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót áldoztak fel, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését. A Bihar megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság közölte: a betegség az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet.

Az állategészségügyi hatóság öt nappal ezelőtti országos összesítése szerint Romániában a sertéspestis megjelenése óta 360.800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéje 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej kártérítést.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 21., 10:06
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Nem értek hozzá, ezért lehet, hogy naiv lesz a kérdés, de felteszem: ezt a sertéspestist csak az állatok elpusztításával lehet “orvosolni”, meggyógyítani nem lehet? Vagy lehetne, de nem gazdaságos? Jó lenne, ha valódi hozzáértő válaszolna…