Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Külügy: Szijjártó bírósági ítéletek mellőzését és az igazságszolgáltatásba való beavatkozást kért

Külügy: Szijjártó bírósági ítéletek mellőzését és az igazságszolgáltatásba való beavatkozást kért Románia

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte román hivatali kollégájától, Teodor Meleşcanutól a két tárcavezető közötti keddi egyeztetésén – állítja szerdai közleményében a román külügyminisztérium.

Hirdetés
Hirdetés

A kommünikében leszögezik, hogy a keddi megbeszélésre Teodor Meleşcanu „kifejezett kérelmére” került sor, „a magyar fél folyamatos provokációinak visszaszorítása érdekében”. Az egyeztetésen Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bizonyos bírósági ítéletek mellőzését és az államnak az igazságszolgáltatás folyamataiba való beavatkozását kérte – mutat rá a közlemény.

E szerint a román diplomácia vezetője emlékeztette magyar hivatali kollégáját, hogy „egy demokratikus jogállamban, amely tiszteletben tartja az európai értékeket és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, elfogadhatatlan, hogy a kormány beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába”. Emellett a román miniszter kérte, hogy a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól – áll még a közleményben.

A külügyi tárca kedd este arról számolt be, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Szlovákiában tartott informális külügyminiszteri találkozója alkalmával tárgyalásokat folytatott a román és magyar külügyminiszter. A keddi közlemény szerint Teodor Meleşcanu arra kérte Szijjártó Pétert, hogy a budapesti hivatalosságok „visszafogottságról” tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis – szerinte – az utóbbi időben mesterséges módon feszültté tették a magyar-román párbeszédet.

Meleşcanu kifejtette, csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, az euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz minden helyzetben – tájékoztatott a külügy.

A MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter a nemrég elfogadott új közigazgatási törvényről és az úzvölgyi katonai temető ügyéről beszélt Meleşcanuval.

Szijjártó: Románia nyilatkozata nehezíti a kapcsolatok javítását

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel, a román külügyminisztérium szerdai közleményére reagálva.

Szijjártó Péter közölte: egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják.

Közölte továbbá: fenntartják, hogy a román parlament és kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük