Hirdetés
Hirdetés

A Márk családok VII. találkozója

A Márk családok VII. találkozója Vélemény

Az egerpataki Márk család leszármazottjainak hetedik találkozóját tartottuk július 6-án Kovásznán és Kommandón. A 428 évvel ezelőtt (1591-ben) nemesi levelet kapott egerpataki Nemes Márk Péter leszármazottai vagyunk, több mint 1300 Márk-rokont tartunk nyilván, akik az egerpataki, az ebből az ágból származó magyarországi, uzoni és felcsíki ágakat alkotják.

Hirdetés
Hirdetés

2011 óta tartunk családi vándortalálkozókat. Ebben az esztendőben két helyen tartottuk összejövetelünket. A kovásznai belvárosi református templomban Balogh Zoltán esperes úr várt minket. Az ő beszéde után, a 200 éve született Márk Mihály református lelkészre emlékeztünk, aki 45 évi papi szolgálatának legnagyobb részét ebben a templomban töltötte.

Örömmel köszöntöttük az újonnan érkezett családokat Kovásznáról, Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról és Debrecenből, és örömmel fogadtuk a hírt, hogy a nagycsaládban az utóbbi találkozó óta eltelt két év alatt 14 kisgyerek – 11 fiú és 3 lány – született.

Székely láng címmel megjelent a negyedik kiadványunk a Márk-emlékkönyvek sorozatból, amit be is mutattunk a templomban. Nyolc érdekes, igaz történetet tartalmaz a székely emberek életéből, azokból a falvakból, ahol Márkok laktak.

A csoportkép elkészítése után mindannyian felmentünk Kommandóra, ahol már másodszor látott vendégül a Kocsis család, hiszen a háziasszony is Márk-leszármazott. A finom ebéd után estig tartó tánc következett, a nap egy csodálatos tábortűzzel ért véget. Létszámunk Kovásznán 85 volt, ez Kommandón 100-ra duzzadt.

Jó hírrel zártuk összejövetelünket, éspedig, hogy két év múlva visszatérünk Barátosra, ismét ott tartjuk találkozónkat, hiszen ott él ma is a legtöbb e névre hallgató család.

Ambrusné Márk Zsuzsanna Emese, Székelyudvarhely

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük