A Márk családok VII. találkozója

A Márk családok VII. találkozója Vélemény

Az egerpataki Márk család leszármazottjainak hetedik találkozóját tartottuk július 6-án Kovásznán és Kommandón. A 428 évvel ezelőtt (1591-ben) nemesi levelet kapott egerpataki Nemes Márk Péter leszármazottai vagyunk, több mint 1300 Márk-rokont tartunk nyilván, akik az egerpataki, az ebből az ágból származó magyarországi, uzoni és felcsíki ágakat alkotják.

2011 óta tartunk családi vándortalálkozókat. Ebben az esztendőben két helyen tartottuk összejövetelünket. A kovásznai belvárosi református templomban Balogh Zoltán esperes úr várt minket. Az ő beszéde után, a 200 éve született Márk Mihály református lelkészre emlékeztünk, aki 45 évi papi szolgálatának legnagyobb részét ebben a templomban töltötte.

Örömmel köszöntöttük az újonnan érkezett családokat Kovásznáról, Kézdivásárhelyről, Kolozsvárról és Debrecenből, és örömmel fogadtuk a hírt, hogy a nagycsaládban az utóbbi találkozó óta eltelt két év alatt 14 kisgyerek – 11 fiú és 3 lány – született.

Székely láng címmel megjelent a negyedik kiadványunk a Márk-emlékkönyvek sorozatból, amit be is mutattunk a templomban. Nyolc érdekes, igaz történetet tartalmaz a székely emberek életéből, azokból a falvakból, ahol Márkok laktak.

A csoportkép elkészítése után mindannyian felmentünk Kommandóra, ahol már másodszor látott vendégül a Kocsis család, hiszen a háziasszony is Márk-leszármazott. A finom ebéd után estig tartó tánc következett, a nap egy csodálatos tábortűzzel ért véget. Létszámunk Kovásznán 85 volt, ez Kommandón 100-ra duzzadt.

Jó hírrel zártuk összejövetelünket, éspedig, hogy két év múlva visszatérünk Barátosra, ismét ott tartjuk találkozónkat, hiszen ott él ma is a legtöbb e névre hallgató család.

Ambrusné Márk Zsuzsanna Emese, Székelyudvarhely

A levelek tartalma nem föltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.