Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közzétette a pénzügyminisztérium az idei büdzsé kiadásait csökkentő tervezetet

Közzétette a pénzügyminisztérium az idei büdzsé kiadásait csökkentő tervezetet Románia

Közzétette hétfő este a pénzügyi minisztérium a sürgősségi rendelettervezetet, amely értelmében az idén nem nőnek a nyugdíjak, a közalkalmazottak nem kapnak vakációs utalványokat, és eltörlik azt a bérpótlékot is, amit a prefektusi hivatalok azon alkalmazottainak juttattak, akik részt vettek a COVID-19 járvány felszámolására irányuló tevékenységekben.

Hirdetés
Hirdetés

A tervezet értelmében a nyugdíjpont értéke a tavaly eszközölt emeléskor elért szinten, azaz 1442 lejen marad az idén, és legközelebb 2022. január elsején növelik úgy, hogy az infláció arányához hozzáadják az éves átlagbér-növekedés legtöbb 50 százalékát.

A prefektusi hivatal alkalmazottainak juttatott 30%-os bérpótlékot azért törlik el, mert az diszkriminatív jellegű volt, mutat rá a tervezet.

A tervezet előírja ugyanakkor, hogy a 26 év alatti egyetemisták 50%-os kedvezménnyel utazhatnak egész évben a tömegközlekedési eszközökön, a távolsági buszokon és a vasút belföldi járatain. Az árva vagy a gyerekotthonokban felnőtt diákok ingyen utazhatnak.

A rendelet javasolja, hogy jövő évre halasszák el a vasúti személyzet jogállásával foglalkozó törvény alkalmazását, amelyet idén tavasszal kellett volna hatályba helyezni.

A felsorolt intézkedések el nem fogadása 1%-kal növelné a 2021-es költségvetési deficitet – érvelnek a kezdeményezők.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük