Felhívás!

Turcan: jelenleg 9500 személy részesül átlagosan 9600 lej körüli különnyugdíjban

Turcan: jelenleg 9500 személy részesül átlagosan 9600 lej körüli különnyugdíjban Románia

Raluca Turcan munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 9500 személy részesül Romániában különnyugdíjban, amelynek átlaga 9600 lej körül mozog. Mindeközben az állami nyugdíjrendszer 4,9 millió nyugdíjasának átlagnyugdíja 1500 lej, 2,7 millió nyugdíjas pedig még ennyit sem kap kézhez – mondta a miniszter a Realitatea Plus hétfő esti műsorában.

Turcan úgy vélekedett, hogy a nyugdíjak és jövedelmek méltányosan kell hogy növekedjenek, és a nyugdíjak esetében a hozzájárulás mértékét kell szem előtt tartani: azonos munka, azonos képzettség, azonos munkakörülmények és azonos munkaidőre befizetett összeg után azonos szintű nyugdíj járjon. Ezzel szemben a jelenlegi nyugdíjtörvény Turcan szerint nem méltányos.

A szaktárca vezetője szerint teljesíthetetlen reményeket táplált az előző törvényhozás azzal, hogy “egy tollvonással” 40%-os nyugdíjemelést ígért. A jelenlegi helyzetben ez megvalósíthatatlan – vélte.

“Mi arra keresünk megoldást, hogy a kisebb nyugdíjak növekedjenek hamarabb, és érjék utol azokat a nyugdíjakat, amelyek gyorsabban növekedtek, ugyanakkor vegyük észre a speciális nyugdíjakat is” – mondta Turcan, hozzátéve, hogy viszonylag kevesen, körülbelül 9500-an kapnak különnyugdíjat, de ez így is hatalmas egyenlőtlenségeket eredményez a társadalomban.

A következő másfél évben mintegy ötmillió nyugdíjazási iratcsomót terveznek bevezetni az elektronikus rendszerbe, majd utólag újraszámolják ezeket. Ebből 250.000 nyugdíjazási iratcsomó mezőgazdasági dolgozóké. Az iratcsomókban szereplő adatokat egyenként fogják bemásolni az elektronikus adatbázisba, a miniszter asszony pedig azt nyilatkozta: tervei szerint személyesen fogja ellenőrizni ezt a munkát a területi nyugdíjpénztáraknál.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.