Hirdetés
Hirdetés

Közvitára bocsátották az igazságügyi törvényeket módosító újabb tervezetet

Közvitára bocsátották az igazságügyi törvényeket módosító újabb tervezetet Románia

Közvitára bocsátotta hétfőn az igazságügyi minisztérium a 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet módosító tervezetet.

A dokumentum értelmében az igazságügyi törvényeket módosító rendelet módosítását az annak bizonyos előírásai által kiváltott “negatív reakciók” indokolják. “A bírói és ügyészi testületek bizonyos tagjainak elégedetlenségei kihatnak a bíróságok és ügyészségek működésére, ugyanakkor magukban hordozzák a társadalom megosztásának veszélyét” – fogalmaznak a tervezet előterjesztői, hozzátéve, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), a legfelsőbb bíróság, a főügyészség, valamint a bírák és ügyészek szakmai szervezetei fogalmazták meg elégedetlenségüket a rendelettel kapcsolatban.

Hirdetés
Hirdetés

A legtöbb kifogás azt az előírást érte, amely a bírák számára is lehetővé tette volna, hogy vezető ügyészségi tisztségekre pályázzanak. A módosított 54-es cikkely értelmében a vezető ügyészségi tisztségekre olyan ügyészek jelentkezhetnek, akik legalább 15 éves ügyészi vagy bírói tapasztalattal rendelkeznek. A módosítás szerint ugyanakkor a jelöléseket a CSM ügyészi szakosztályának kell véleményeznie, nem a CSM plénumának, ahogyan az a 7-es rendeletben eredetileg szerepelt.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter február 28-án jelentette be, hogy elkészült a rendelettervezet, amely hatályon kívül helyezi a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet több előírását. A tárcavezető szerint a módosításokat a szakmai szervezetekkel történt egyeztetés nyomán dolgozták ki.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük