Felhívás!

Közös kormányzásra készül az RMDSZ és a PNL

Közös kormányzásra készül az RMDSZ és a PNL Románia

Az idei választások megnyerésére és közös kormányzásra készülnek az Európai Néppárt (EPP) tagpártjai, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – erősítette meg csütörtökön a PNL és az RMDSZ elnöke az Európai Parlament néppárti frakciójának igazgatótanácsával folytatott távértekezleten.

A PNL-nek mintegy tíz százalékpontos előnye van a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben és az Európai Néppárt tagpártjaival, a – parlamenti küszöb átlépésére jelenleg esélytelennek tartott – Népi Mozgalom Párttal (PMP), illetve az RMDSZ-szel szeretne kormánykoalíciót alkotni – szögezte le a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök.

Hozzátette: ha a néppárti erőknek nem sikerülne többséget alkotniuk, semmiképp sem lépnének kormányra a “volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal”, hanem megpróbálnának más lehetséges partnereket bevonni – tette hozzá a kormányfő.

Az RMDSZ is szövetségre akar lépni az önkormányzati választások után PNL-vel mindenütt ahol lehetséges, mert Romániának politikai stabilitásra van szüksége – mutatott rá Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kifejtette: Romániában folyamatos politikai válság van, az utóbbi nyolc évben tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, hosszú távú építkezésre kell törekedni.

“Az RMDSZ-nek és a PNL-nek azonos célkitűzése van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni a múlt problémáin, és a jövőre kell koncentrálni” – idézte Kelemen Hunort az Agerpres hírügynökség.

A EPP frakcióvezetősége és a román kormánytagok bukaresti tanácskozását Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője elnökölte, aki köszönetet mondott Klaus Iohannis román államfőnek és Ludovic Orban miniszterelnöknek, hogy “visszahozták Romániát az európai útra”.

A tanácskozáson annak a 80 milliárd eurónak a felhasználására is kitértek, amelyet az Európai Unió a 2021-27-es uniós költségvetésből, illetve a –  koronavírus-járvány negatív hatásait ellensúlyozandó – gazdasági helyreállítási alapból különített el Románia számára.

Bukaresti látogatása alkalmából Webert a román államfő is fogadta, aki azt kérte az EPP-től, hogy támogassa Románia felvételét a schengeni övezetbe.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 11., 10:40
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Jó, hogy szóltak, legalább tudjuk mire számítsunk. Szép jövő kép vár ránk, Már alig várom, például amikor Rares Bogdan vagy/és Johannis köszönti az erdélyi magyarokat a Székely Autonómia megvalósulása alkalmával vagy legalább a magyar nyelvi jogok törvénybeiktatásakor.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 11., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Vizsgálják már meg Hunort mert valami vírus nagyon az agyára ment.Ja és ki maradjanak a megye mindenhez is értő vezetői sem mert holnaptól már ők is ugyanerre fognak biztatni

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 11., 14:23
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Szegyelljek magukat es azok a naivak is akik majd rajuk utik a pecsetet !! Nem volt meg eleg a miattuk valo szegyenkezesbol? Adja a Fennvalo , hogy ne keruljenek a husosfazek kozelebe sem!!

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 12., 5:49
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A románság az RMDSZ szemszögén keresztül itélkezik a magyarságról. A sorozatos baklövéseinek mi isszuk a levét.Na , ezért a fokozódó gyűlölet irányunkba mert egy kalap alá vesznek velük, ők képviselnek, hiába mondjuk , hogy nem értünk velük egyet!!

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 12., 9:29
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Na jó, időben megtudtuk, hogy a römödöszö megint árúba bocsátana minket. Nehogy azzal bosszulj, hogy nem mégy pecsételni. Mert mióta ez a világ nálunk a szavazás végén bedobják óvatlan, a maradék cédulákat. Hanem veszed észre, olyan jelölt is fut, aki a környéken sem lakik. Pártolóiról sem hallottál.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 12., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ciceo másodszor szónokólna most eképpen…Quosquq tandem abutere Judamerre patientia nostra?…azaz Meddig élsz még vissza türelmünkkel udemerre?

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 13., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Jo , akkor megegyszer leirom , hatha….! A kellemetlen hozzaszolasok nem mindig jelennek meg. Tehat, a romaniai magyarsagot a romansag az RMDSZ tettei altal minositi. Ha olyan donteseket hoznak vagy szavaznak meg ami nekunk sem tetszik , akkor , hogyan varjuk el , hogy rajongjanak ertunk?Nem az egyszeru polgar , hanem az erdekkepviselet hatarozza meg a viszonyt tettei altal.Ezen kene elgondolkodni.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 14., 16:54
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Visszataszitó az a látvány, amikor a háromszéki jelöltek egy része azzal próbálja felhívni magára a figyelmet a legsúlyosabb koronavírus-járvány idején megszegve a járványtani szabályokat, hogy micsoda kirándulásokat tesznek a Fekete-tengertől Horvátországon keresztül Milánóig.
  Nem tudom milyen kritériumok alapján jelölték őket a politikai szervezetek, de ha csak ennyi felelősségtudat szorult ezekbe az emberekbe, hogyan tudnak minket, egyszerű embereket képviselni?
  A megkérdőjelezhető jelöltállítás eredményeképpen megfigyelhető az utóbbi években, hogy a politikai pályára igyekvő jelöltek erkölcsi és szakmai felkészültségi színvonala egyre csak csökken és belátható időn belül kevés esély van – ha időközben nem változik valami – ennek a gyakorlatnak a visszafordítására.