Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok

Közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok Románia

Elfogadta hétfőn a képviselőház a közigazgatási konzorciumok létrehozását lehetővé tevő tervezetet.

A közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabályjavaslat 212 támogató és 9 ellenző szavazatot kapott, 12 képviselő tartózkodott.

A tervezet szerint az önkormányzatok más önkormányzatokkal együttműködve úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre bizonyos szakértői feladatok ellátására.

Az RMDSZ korábbi közleménye szerint a jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítéségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási problémát.

Az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok bonyolítása, illetve a helyi adók és illetékek kezelése.

A tervezet hétfői vitáján Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő rámutatott, hogy a konzorciumok létrehozása segítséget jelent az önkormányzatoknak. Emlékeztetett arra, hogy hasonló struktúrák az oktatás területén is működnek már.

A tervezetet a szenátus vitatja meg döntő házként.

forrás: Agerpres

fotó: Képviselőház/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük