Felhívás!

Közel 6 milliárd euróra van szükség a vasúthálózat felújításához

Közel 6 milliárd euróra van szükség a vasúthálózat felújításához Románia

Közel hatmilliárd euróra van szüksége a román állami vasúttársaságnak (CFR), hogy 10.000 kilométernyi vasutat felújítson, és az Európai Beruházási Bank (EIB) hajlandó megadni erre a kölcsönt – közölte kedden Mihai Frumosu, az EIB szakértője egy konferencián.

Frumosu elmondta, tízezer kilométernyi elévült sínpárt kellene újjal helyettesíteni, ez pedig 5,8 milliárd euróba kerül.

Az Európai Beruházási Bank képviselője szerint gondot jelent, hogy a CFR éves költségvetését nagyon későn, általában május folyamán hagyják jóvá, aminek következtében késik a projektek gyakorlatba ületetése, ez pedig a finanszírozások elvesztéséhez vezet. A megoldás egy több évre szóló költségvetés lenne, vélekedett a szakértő, aki szerint a legegyszerűbb megoldás a szükséges összeg megkölcsönzése lenne. ‘Nagyon sok ország választotta ezt a megoldást, az EIB támogatja is ezeket a projeketeket, és tudnánk segíteni önöknek’ – mondta Mihai Frumosu.

A vasúthálózat-felújítási stratégia értelmében összesen 12,181 milliárd euróra van szükség 2018 – 2022 között. 2018-ban 1,393 milliárd euróra lett volna szükség a vasúthálózat felújítására, és jövő esztendőben ez az összeg 1,804 milliárd euró lenne.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.