Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közel 2500 gyerek vesz részt a szórványban a délutáni oktatási programban

Közel 2500 gyerek vesz részt a szórványban a délutáni oktatási programban Románia

2491 gyerek vesz részt a szórvány területeken az új tanévben elkezdődött délutáni oktatási programban, amelyet az Iskola Alapítvány működtet – közölte az alapítványt létrehozó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A délutáni programot szakképzett pedagógusok vezetik, akik szórványvidékeken élő kisiskolásokkal foglalkoznak, segítenek a gyerekeknek a házi feladatok megoldásában, illetve különböző készség- és képességfejlesztő tevékenységeket tartanak számukra. Emellett napi meleg ebédet biztosítanak nekik, ami komoly segítség a szülők számára.

A program iránti érdeklődés az idén sem csökkent. Tizenkét megyében és Bukarestben, 43 településen, 50 iskolában, 158 tanító segítségével 2491 gyerek részesül a délutáni oktatásban, ami a tavalyi létszámhoz képest 174 kisdiákkal többet jelent.

Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta, hogy 2176 családnak nyújtanak segítséget, amelyeknek kétharmada magyar, egyharmada vegyes nemzetiségű.

„Meggyőződésünk, hogy a délutáni foglalkozások biztosításával továbbra is növelni tudjuk az anyanyelvű oktatás vonzerejét a szórványban, ahol az identitás megőrzése, a magyar oktatás megerősítése kiemelt nemzetpolitikai prioritás” – mondta az alapítvány elnöke.

Az arányait tekintve alacsony létszámú magyar lakossággal rendelkező Beszterce-Naszód, Hunyad, Máramaros, Szeben és Temes megyében a magyar osztályokba járó gyerekek több mint fele iratkozott be a programba, amely a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságának támogatásával valósul meg – olvasható a közleményben.

(forrás: MTI, fotó: Barabás Ákos)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük