Hirdetés
Hirdetés

246 centiméterrel csökkent a lakosságot veszélyeztető verespataki tó vízszintje

246 centiméterrel csökkent a lakosságot veszélyeztető verespataki tó vízszintje Románia

A szerdai mérések szerint mintegy 246 centiméterrel csökkent a verespataki Tăul Mare halastó vízszintje a szivattyúzás elkezdésekor jegyzetthez képest – tájékoztatott a Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

A közlemény szerint négy nagy teljesítményű szivattyúval távolítanak el vizet a mesterséges tóból, egy ötödiket készenlétben tartanak, hogy szükség esetén csökkentsék a vízszintet a Verespatak lakott területén levő szűkebb mederrésznél, és rendelkezésre áll egy tartalék készülék is.

A katasztrófavédelem arról is tájékoztatott, hogy szerdán folytatódott a gát alatti vízfolyás megtisztítása, és egy második, 110 milliméteres csatornát is telepítettek a víz elvezetésére.

A közlemény szerint az árvíz által veszélyeztetett területen összesen összesen 268 ember él, akik közül 158-an önként elköltöztek, 105-en megtagadták az otthonuk elhagyását, öt embert pedig az abrudbányai középiskola bentlakásában szállásoltak el a hatóságok.

A helyszínen tűzoltókból, csendőrökből és rendőrök álló csapatok tájékoztatják a lakosságot a megelőző evakuálás fontosságáról. 

(forrás: Agerpres, fotó: ISU Alba/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük