Felhívás!

Közel 19 millió személy szerepelt július végén a választói jegyzékben

Közel 19 millió személy szerepelt július végén a választói jegyzékben Románia

Összesen 18.963.792 személy szerepelt 2019. július 31-én a választói jegyzékben, 722-vel kevesebb, mint az Állandó Választási Hatóság (AEP) legutóbbi összegzésében.

Július elseje és 31. között a polgármesterek országszerte 21.657 személyt töröltek a jegyzékből elhalálozás miatt, 167 személyt pedig a választási jog megvonása miatt. Emellett 132 személyt vezettek vissza a jegyzékbe, akik visszanyerték választói jogukat, tájékoztat az AEP az Agerpres hírügynökségnek szerdán elküldött közleményben.

A közlemény szerint ugyanakkor az AEP automatikusan bevezette a jegyzékbe azt a 20.970 személyt, aki az említett időszakban betöltötte 18. évét.

Az AEP megemlíti, hogy a jegyzékben szereplő állampolgárok közül 18.263.098 romániai lakcímmel, 700.694 pedig külföldi lakcímmel és külföldön élő román állampolgároknak járó speciális útlevéllel (CRDS) rendelkezik.

Több mint 16 ezer személy regisztrált az elnökválasztásra

Több mint 16.400 külföldön élő román szavazópolgár regisztrált a www.votstrainatate.ro honlapon, ezek közül 1.900-an az utóbbi két napban, tájékoztatott szerdai közleményében az Állandó Választási Hatóság (AEP).

A hatóság megemlíti, hogy az utóbbi napokban nőtt a levélszavazásra regisztrálók száma, és arra biztatja a külhoni románokat, hogy minél többen éljenek a levélszavazás lehetőségével.

Az AEP megismétli, a levélszavazás több előnnyel is jár: otthonról, egyszerű és biztonságos módon lehet szavazni, elkerülve a szavazókörzeteknél a várakozást és torlódást, és megspórolva a szavazókörzetekhez való utazás költségeit.

“Az Állandó Választási Hatóság azt javasolja a külföldön élő román állampolgároknak, hogy válasszák a levélszavazást, amely egyszerű, biztonságos, hatékony és modern módja a távolsági szavazásnak” – írja az AEP közleményében.

Az AEP figyelmeztet, hogy a www.votstrainatate.ro honlapon csak személyesen lehet regisztrálni.

További tájékoztatást a contact@votstrainatate.ro emailcímre írva lehet kérni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.