Felhívás!

Közegészségügyi Intézet: kitört az influenzajárvány

Közegészségügyi Intézet: kitört az influenzajárvány Románia

Január 27-e és február 2-a között járványszerűen nőtt az influenzás megbetegedések száma – állapította meg csütörtökön a az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

Az egészségügyi minisztérium közleményt adott ki, miszerint a várt szinthez képest nagyobb az akut légúti fertőzések száma, az influenzás megbetegedések pedig az egész országban felütötték a fejüket, számuk duplájára emelkedett az előző héthez képest. A járványtani szakemberek tehát megállapították, hogy a grippe járványszerűen terjed.

Az egészségügyi tárca azt javasolja a lakosságnak, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a testi higiéniára, köhögéskor, tüsszentéskor tartsanak szájuk elé zsebkendőt, fogyasszanak sok zöldséget, gyümölcsöt, pihenjenek eleget és végezzenek naponta testmozgást – ez az életforma ugyanis segít a légúti fertőzések, főleg az influenza megelőzésében.

A minisztérium ugyanakkor óva int az önkezeléstől, és azt javasolja, hogy megbetegedés esetén forduljunk a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás – teszi hozzá a szaktárca.

Ebben az időszakban javasolt a kórházi látogatások korlátozása és az egészségügyi intézmények teljes személyzetének napi szűrése, valamint maszk, gumikesztyű és védőruha használata úgy a személyzet, mint a látogatók számára – teszi hozzá a szaktárca.

Pénteken elkezdik annak az újabb, 35.000 dózisból álló influenza elleni vakcina-szállítmánynak a szétosztását, amelyet a fokozottan veszélyeztetett személyeknek kell megkapniuk.

Február másodikáig 1.486.486 személyt oltottak be a betegség ellen – tette hozzá a minisztérium.

Még több influenzás megbetegedésre számíthatunk

Jövő héten várhatóan tovább nő majd az influenzás megbetegedések száma, és a beoltottsági arányt tekintve ez nem meglepő – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila.

A szakember rámutatott, hétről hétre egyre több légúti fertőzéses és influenzás megbetegedést regisztrálnak, és ez a tendencia minden bizonnyal jövő héten is folytatódni fog. Az, hogy mennyi ideig húzódik ez el, nagyban függ az időjárástól is – mondta. Rafila hozzátette, nem meglepő, hogy ilyen sokan megfertőződnek, hiszen a 65 év fölöttiek korosztályában a beoltottsági arány mindössze 23-24 százalékos, miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlása 75 százalékos beoltottságról szól.

Alexandru Rafila szerint ilyen körülmények között kiemelt szerepet kapnak az influenza elleni egyéni védelmi intézkedések, azaz ajánlott gyakran kezet mosni, védőmaszkot használni, a betegség könnyű formájában szenvedők maradjanak otthon, a súlyos tünetekkel küzdőket pedig kórházban kell elkülöníteni.

A szakember hangsúlyozta, párhuzamosan négy típusú vírus fertőz, a gyerekeknél például a B típusú vírussal való megfertőződés esetén lépett fel a betegség súlyosabb formája.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 6., 21:12
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Küldjèk òvodàba,iskolàba a gyerekeket,banàlis receptekèrt,kezelèsèrt üljenek óràkat orvosoknàl,menjenek közössègbe minèl többet ès lesz itt is Wuhan!!!😷🤒🤧