Felhívás!

FRISSÍTVE: Kövesit támogatja az európai főügyész tisztségre mindkét illetékes bizottság

FRISSÍTVE: Kövesit támogatja az európai főügyész tisztségre mindkét illetékes bizottság Románia

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) képviselői kedd este Laura Codruţa Kövesire, a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjére adták legtöbb szavazatukat, miután az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére pályázó mindhárom jelöltet meghallgatták.

Laura Codruţa Kövesi 12 szavazatot kapott a CONT tagjaitól. Őt követi a francia jelölt, Jean-Francois Bohnert 11 vokssal, illetve a német Andres Ritter egy szavazattal – közölte az Európai Parlament sajtóirodája.

A CONT bizottság választása konzultatív jellegű. A szavazás titkos volt. Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) szerdán szavaz a jelöltről, szintén titkos voksolással.

Az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruţa Kövesit, Jean-Francois Bohnert-t és Andres Rittert kedden hallgatták meg az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (röviden LIBE), illetve az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) képviselői Brüsszelben.

A két bizottság javaslatát felterjesztik az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek. Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki.

FRISSÍTÉS: A LIBE bizottság is Kövesit támogatja

Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően.

Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott.

Kövesi: egyedülálló szakmai lehetőség

Egyedülálló szakmai lehetőséget lát egy független és hatékony Európai Ügyészség létrehozásában – nyilatkozta brüsszeli meghallgatásán Laura Codruţa Kövesi.

Kövesi elmondta, több mint 23 éve ügyészként dolgozik, Romániában a legmagasabb ügyészi tisztségeket töltötte be: hat éven keresztül Románia legfőbb ügyésze, és öt éven keresztül a DNA főügyésze volt. “A DNA kimondottan korrupciós, adócsalási ügyekkel, uniós pénzekkel történt csalásokkal foglalkozik. Egyedülálló szakmai lehetőségnek látom egy független és hatékony Európai Ügyészség létrehozását” – jelentette ki a LIBE és a CONT képviselői előtt.

Az Európai Ügyészség működéséhez elengedhetetlennek tartja Kövesi a humán és anyagi infrastruktúra biztosítását, az ügyek közös megoldására irányuló rendszer kidolgozását a tagállamok között, belső szabályzat leszögezését, főleg ami az adatvédelmet, humán erőforrást és a pénzügyi elveket illeti.

Kövesi azt is megemlítette, hogy hozzászokott a nagy létszámú munkaközösségek irányításához, mint ahogy ahhoz is, hogy ‘stresszes körülmények között és a nyilvánosság nyomása alatt’ kell dolgoznia. A DNA élén betöltött mandátuma alatt több mint kétmilliárd euró értékben foglaltak le anyagi javakat, és vezetése alatt tízszer akkora jogtalanul megszerzett összeget sikerült visszaszerezni, mint elődje idején. Munkája során vegyes nyomozócsoportokat hozott létre és több mint negyven országgal működött együtt – sorolta.

Az európai főügyész az Európai Ügyészséget (EPPO) fogja vezetni 2020 végétől. Az Európai Parlament és az Európai Tanács közösen fog dönteni arról, ki tölti majd be ezt a funkciót.

Az Európai Unió ügyészsége az uniós költségvetés elleni bűncselekmények – például csalások, korrupciós ügyek vagy határon átnyúló, 10 millió eurót meghaladó áfa-csalások – kapcsán végezhet majd nyomozást, vádhatósági eljárást folytathat, és bíróság elé állítást is kezdeményezhet. Az intézmény hatáskörét később a terrorizmust szolgáló tevékenységek elleni nyomozással is kiegészíthetik.

Eddig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészség létrehozásához. A kilépés előtt álló Nagy-Britannián kívül Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia nem csatlakozott még a kezdeményezéshez.

Az Európai Ügyészségnek Luxemburgban lesz a székhelye. A főügyészből és a résztvevő országok által delegált ügyészi testületekből fog állni. Tevékenysége az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordináló Eurojust tevékenységét egészíti majd ki.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.