Felhívás!

Körvonalazódik az önkormányzati választások elhalasztása

Körvonalazódik az önkormányzati választások elhalasztása Románia

A választások elhalasztását szorgalmazza a Klaus Johannis államfőnek, Ludovic Orban miniszterelnöknek, valamint a parlament házelnökeinek címzett levelében Constantin Mitulţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság elnöke.

Ebben úgy fogalmaz, az önkormányzati választások határidős megszervezése lehetetlen küldetéssé vált, de bizonytalanság övezi a parlamenti választások idei évi megszervezését is.

Azt javasolja, hogy az önkormányzati választásokra hat hónappal azután kerüljön sor, hogy véget ért a szükségállapot. A törvény értelmében a helyi választások utolsó határideje június 28-an, az ehhez szükséges határozatokat azonban legkésőbb április 13-ig el kellene fogadni.

Constantin Mituleţu-Buică arra hívja fel a figyelmet, hogy függetlenül a szavazás határidőn belüli megszervezésétől vagy annak halasztásától meg kell változtatni a jogszabályokat, amelyeknek minimális időtartama a tényleges választási időszak kezdete előtt 3 és 6 hónap közötti.

Kijelentette, az Állandó Választási Hatóság, egy törvénytervezetet is kidolgozott a helyi választottak mandátumának meghosszabbításáról.

Orban konzultációra hívja a parlamenti pártokat

A helyhatósági választásokkal kapcsolatos konzultációra hívja Ludovic Orban miniszterelnök a parlamenti pártokat.

A kormányfő ezt pénteken jelentette be, miután értesült az Állandó Választási Hatóság (AEP) javaslatáról, hogy halasszák el a helyhatósági választásokat.

A helyhatósági választások elhalasztását több politikai párt is kérte.

(Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások