Felhívás!

Korszerűsítik a Teleki-kastélyt

Korszerűsítik a Teleki-kastélyt Románia

Az Európai Unió regionális operatív programja finanszírozásával újítják fel Koltón a Teleki-kastélyt, amelyben Petőfi Sándor a mézesheteit töltötte.

A Máramaros megyei Koltó község önkormányzata – a kastély tulajdonosa – 6,8 millió lejes támogatást nyert a kastély felújítására. A 18. század közepén épült barokk kastély – amelyben az 1980-as években alakították ki a jelenlegi Petőfi-múzeumot – napjainkra meglehetősen rossz állapotba került. Az alagsortól a tetőzetig terjedő átfogó korszerűsítés során valamennyi helyiség rendeltetést kap, és az emeleti Petőfi-múzeumot is bővíteni szeretnék; ennek érdekében a közgyűjteményt működtető helyi önkormányzat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumtól szeretne szakmai támogatást kapni.

A kastély leghíresebb uráról, gróf Teleki Sándor honvédezredesről, emlékíróról, valamint barátjáról, Petőfi Sándorról vált nevezetessé, de megfordult a birtokon Jókai Mór író is. Teleki meghívására Petőfi 1846–1847-ben három alkalommal is járt a településen, koltói tartózkodásai közül a legemlékezetesebb az 1847. szeptember 9. és október 19. közötti időszak, amikor hitvesével, Szendrey Júliával itt töltötte a mézesheteket, és eközben 28 új verssel gazdagította a magyar irodalmat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.