Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kormányhivatalt, pénzt és parlamenti képviseletet kérnek a székelyföldi románok

Kormányhivatalt, pénzt és parlamenti képviseletet kérnek a székelyföldi románok Románia

Ügyeikkel foglalkozó kormányhivatal felállítását, programjaik állami finanszírozását és parlamenti képviseletet kérnek a székelyföldi románok szervezetei – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

A 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetem szerdai napján foglalkozott a számbeli kisebbségben élő, veszélyeztetettnek tekintett székelyföldi román közösségek helyzetével.

A nyári egyetemen Marian Știopu, a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának elnöke többek között arra kérte a kormányt, a parlamentet és az elnöki hivatalt, hogy „tegyenek sürgős és határozott lépéseket annak a megakadályozása érdekében, hogy Magyarország végérvényesen kiterjessze társszuverenitását Székelyföldre”, és normalizálják az etnikumközi kapcsolatokat Hargita, Kovászna és Maros megyében.

Marian Știopu szerint a létrehozandó kormányhivatalnak az lenne a feladata, hogy védje a románok jogait és kulturális identitását, és akadályozza meg a románok etnikai alapú hátrányos megkülönböztetését a térségben.

Úgy vélte, a kormányhivatalt a miniszterelnöknek alárendelt „nemzeti identitás államtanácsosának” kellene vezetnie.

A civil fórum vezetője ugyanakkor azt is kérte, hogy a központi költségvetésből finanszírozzák a  székelyföldi románok kulturális projektjeit, intézményeit, egyházi és civil egyesületeit és kiadványait.

Kezdeményezte, hogy alkossanak törvényt, amely biztosítja a három megye románságának képviseletét a parlament alsóházában. Kérte ugyanakkor a kormány támogatását egy Kovászna fürdőváros Vajnafalva városrészében létrehozandó szabadtéri múzeumhoz, a berecki és vargyasi ortodox templom felújításához, az úzvölgyi katonatemető helyzetének rendezéséhez és egy Erdély történetéről szóló könyv több nyelvű kiadásához.

A székelyföldi román szervezetek fóruma azt is kérte, hogy a parlamenti pártok fogadjanak el egy olyan paktumot, „amelyben ünnepélyesen kijelentik, hogy soha nem fogadják el az etnikai alapú területi autonómiát Romániában”. Felszólította Románia kormányát, parlamentjét és elnöki hivatalát, hogy határozottan utasítsák el a budapesti kormány „abnormális” beavatkozását Románia belügyeibe.

A román fórum arra kérte a román állam illetékes szerveit, hogy elemezzék a romániai magyarok magyar állampolgárságának, a földtulajdonnal való szabad kereskedésnek, valamint a magyar állam térségbeli stratégiai beruházásainak közép- és hosszú távú következményeit. Azt is javasolta, hogy – szlovák mintára – olyan törvényt fogadjanak el, amelyik megakadályozza, hogy a kettős állampolgárok tisztségeket tölthessenek be a helyi és a központi közigazgatásban.

A székelyföldi román fórum ugyanakkor azt is szorgalmazta, hogy a kormány biztosítsa a Marosvásárhely-Jászvásár, valamint a Brassó-Bákó autópálya megépítését és a brassói repülőtér építésének befejezését.

A fórum kezdeményezte ugyanakkor, hogy Klaus Johannis államfő sürgősen vigye a Legfelsőbb Védelmi Tanács elé „a nemzetbiztonságot érintő Kovászna, Hargita és Maros megyei problémákat”, és a védelmi tanács döntsön a szükséges intézkedésekről.

A Marosfői Nyári Egyetemen korábban Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa (a kormány Hargita megyei megbízottja) is nemzeti stratégia kidolgozását és olyan kormányhivatal felállítását szorgalmazta, amely a számbeli kisebbségben élő romániai román közösségekkel foglalkozik. A Maszol.ro portál júliusban közölt tényfeltáró írása szerint a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumában a román szélsőjobboldal erősítette meg pozícióit.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 15., 12:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Annyit megértettem, hogy a román testvérek autonómiát akarnak.
  Bár sikerülne.
  Ami a kettős állampolgárságot illeti, először őket kellene ellenőrizni.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 16., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szabad az ut mehetnek amerre akarnak!Nem fontos itt eljenek Erdelybe,nekunk is ezt a valaszt adtak koveteleseinkre.A kettos allampolgarsaggal szerintem nagyon sokan rafaznanak,tobb politikus is ,talan meg az allamelnok is.

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 17., 17:31
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mizú gyerekek?! Nem ízlik már a puliszka?! Tapsoltatok amikor a fajtátok azt mondta/ mondja, h Ținutul Secuiesc nu există! Mi régecske itt vagyunk és bizonyítani is tudjuk! Vannak őseink, kulturánk, hagyományaink! Nektek van Dracu la, chiürtős,sar malé,moaste peste tot, chiar si la Caracal de un timp😭 Amig minket martok betelepített bagázsi addig jobb lenne ha velünk közösen békességben próbálnátok élni! Tiszteljük 1mást és alkalmazkodjunk 1máshoz! Én ha beköltöznék olténiába én is elmennék strigoit üldözni a vecsinnel,1× én 1x ő vinné a țuikát, h sa nu ne speriem! Dec 1én kitűzném a tricolort és a gyerekem előtt nem beszélnék magyarul! „Fiind o.limbă de cal după profetul wc tudor”! Amig itthon Erdélyben élek, amit őseim vérükkel védtek meg addig…..nem találok szavakat az ilyen Romanusok😁előtt!

 • User
  Dátum: 2019. augusztus 19., 15:27
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Nem kell ide semmi parlamenti kepviselet , mindenik menyen haza oda ahonnan jott .Az maradjon amelyiket en kereszteltem .De ha ide jonnek Hargita , Kovaszna megyebe ,mindenik ugy ki nyugolodik , hogy karoval sem lehet elhajtani .Csak koveteloznek s tamadjak a magyarokat eggyesek , mert ok az urak !