Hirdetés
Hirdetés

Kormánybuktatással akadályozná meg a PSD és az RMDSZ a kétfordulós polgármester-választást

Kormánybuktatással akadályozná meg a PSD és az RMDSZ a kétfordulós polgármester-választást Románia

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a Szociáldemokrata Párt (PSD) Ludovic Orban kormánya ellen, ha a jobbközép kabinet kormányzati felelősségvállalással próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást – szögezte le egy vasárnap esti televíziós műsorban Marcel Ciolacu, a PSD ideiglenes elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Két nappal korábban Korodi Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetője is arra figyelmeztette a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy megszavazza a kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, ha – az RMDSZ-szel kötött megállapodását megsértve – a PNL a parlament megkerülésével módosítaná a választójogot.

A szociáldemokraták és az RMDSZ szavazatai elegendőek lennének a kormány megbuktatásához.

A kisebb pártok és főleg a PNL legfőbb szövetségesének számító Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sürgetik a visszatérést a kétfordulós polgármester-választáshoz, mondván, hogy e nélkül nem lehet eltávolítani a hatalomból a PSD-t, amely októberig kormányon volt Romániában. Álláspontjuk szerint ugyanis a hatályos egyfordulós választási rendszer a tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvez, márpedig jelenleg a – legnagyobb szervezeti hálóval és csaknem félmilliós tagsággal rendelkező – PSD-nek van a legtöbb polgármestere.

A PSD polgármesterei és megyei önkormányzati vezetői révén tudja mozgósítani választóit a parlamenti választásokon is, tehát a kétfordulós polgármester-választás bevezetésén múlhat az, hogy sikerül-e hosszabb időre ellenzékbe küldeni a PSD-t, vagy egy év múlva ismét megerősödve tér majd vissza a hatalomba – érvel az USR.

A módosítást az RMDSZ is ellenzi, mert becslése szerint mintegy 20 százalékkal csökkenne a magyar polgármesterek száma Erdélyben, ha egy második fordulóban a román pártok ismét összefoghatnának az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Korodi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy alkotmánybírósági határozat is tiltja a választójog módosítását kevesebb mint egy évvel a választások előtt.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte: a PNL-kormány nem tett le a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről, de sürgősebb számára a költségvetés elfogadása, a bírák tömeges nyugdíjazásának megelőzése és a többletadók eltörlése. Ha ezeken túl lesz, és nem sikerül közben a parlamenttel – a rendes eljárással – elfogadtatni a választójog módosítását, a kormány mérlegelni fogja, hogy a rendelkezésére álló egyéb eszközökkel léptesse hatályba a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényt – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Hétfőn Klaus Johannis államfő is állást foglalt a kétfordulós rendszer visszahozása mellett és “elfogadható” megoldásnak nevezte, hogy ezt a kormány felelősségvállalással léptesse hatályba.

A kormánynak két alkotmányos eszköze is van arra, hogy a hosszas parlamenti vitákat mellőzve vagy megelőzve, gyakorlatilag azonnal hatályba léptessen törvényeket. A sürgősségi kormányrendeleteket később vitatja meg – és erősíti meg, módosítja, vagy helyezi hatályon kívül – a parlament. A kormányzati felelősségvállalással előterjesztett törvényeket vagy akár törvénycsomagokat meg sem vitathatja a parlament: azok három napon belül automatikusan hatályba lépnek, amennyiben a törvényhozás nem buktatja meg bizalmatlansági indítvánnyal a kormányt.

USR-PLUS: a miniszterelnök ne engedjen a PSD és az RMDSZ megfélemlítésének

Felhívást intézett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) alkotta szövetség Ludovic Orban miniszterelnökhöz, hogy “ne engedjen a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ megfélemlítésének”, és tegyen meg minden tőle telhetőt a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés érdekében.

Az USR-PLUS Szövetség képviselői, Ionuţ Moşteanu és Vlad Voiculescu hétfői közös sajtótájékoztatójukon emlékeztették Ludovic Orban miniszterelnököt: a kormánya beiktatása előtt aláírt megállapodásban vállalta, hogy az általa vezetett kabinet mindent megtesz majd a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetése érdekében. A szövetség képviselői ugyanakkor felhívást intéztek Orbanhoz, hogy ne engedjen az éppen ez okból “bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőző PSD és RMDSZ megfélemlítésének”. “Vannak olyan megyei jogú városok, ahol a polgármestereket 8-9 százalékkal választották meg, ami távol áll a reprezentativitástól. Kétfordulós polgármester-választást akarunk, a polgárok érdekében” – fogalmazott az USR alelnöke, Ionuţ Moşteanu képviselő.

A Románia 100 platform társalapítója, Vlad Voiculescu szintén felszólította a miniszterelnököt, hogy “ne engedjen a zsarolásnak”, mert alapvető fontosságú, hogy a polgárok két fordulóban válasszák meg az elöljárójukat.

Turcan: a PNL következetes marad a kétfordulós polgármester-választás tekintetében

A Nemzeti Liberális Párt következetes marad a kétfordulós polgármester-választás tekintetében, és támogatni fogja a parlamentben az erről szóló tervezetet – szögezte le hétfőn Raluca Turcan kormányfőhelyettes.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott, két tervezet is van jelenleg a parlamentben a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetéséről, és a PNL támogatni fogja ezeket. “Amennyiben a parlamentben nem lesz előrelépés a javaslat tekintetében, természetesen számolni fogunk más intézkedések lehetőségével is” – fogalmazott Turcan a PNL végrehajtó bizottságának ülését követően.

Hozzátette, a jövő évi állami költségvetés kidolgozása után, január elején számba veszik a többi fontos tervezetet, és “ugyanolyan bátran és elszántan” járnak majd el, mint eddig, hogy teljesítsék mindazt, amit a választási kampányban megígértek.

“Ha azt mondtuk, hogy kétfordulós polgármester-választást akarunk, akkor azt hiszem, el is fogjuk ezt érni. Amennyiben a parlament az újonnan kialakult többséggel nem támogatja a PNL számára elsődleges fontosságú tervezeteket, nyilvánvalóan ismét mérlegelni fogjuk az elmaradt javaslatok felelősségvállalással való elfogadását, ha pedig bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellenünk, mindent vagy semmit játék lesz” – mondta.

Turcan kijelentette, a PNL és az RMDSZ közötti megállapodásba belefoglalták ugyan, hogy az olyan tervezetekről, mint például a kétfordulós polgármester-választás bevezetése, a parlamentnek kell döntenie, ha azonban a törvényhozás nem fogadja el ezeket, a liberális párt kénytelen lesz más megoldásokat keresni.

“Miután ezeket megtaláljuk, ismét egyeztetni fogunk a kormányt támogató partnerekkel, majd vonalat húzunk” – nyomatékosította.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 9., 14:48
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nicsak ! Felne az RMDSZ?? Miert is?! A statisztikai adataik szerint nagy a tamogatottsaguk , legalabb is ezt nyilatkoztak valasztasok soran. Loccsannak ujra a PSD-hez es taktikajuk mar gyomorfordito. Hogy a masodik forduloban osszefognak a roman partok? Vegul is a szavazokon mulik az egesz. Ha nem rajuk szavaznak majd , annak oka van , nyomos oka. Ezzel az ujabb taktikajukkal meg kevesebb szavazatra szamithatnak mert , csak azert mert magyar valaki, nem biztos , hogy jol is gazdalkodik majd.

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 14:11
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az érvelésed butaságra, szűklátókörűségre vall. A második forduló esélyt ad a román pártoknak arra, hogy összefogjanak egy magyar ellen. És nem azért fogják a román támogatni, mert az jobb lenne, hanem pusztán azért, mert román. Mondok egy példát. Marosvásárhelyen a magyar szerez 40 százalékot, az egyik román 35 százalékot, a másik 25-öt. Egyfordulós rendszerben magyar lesz a polgármester. Ha lesz második forduló, ott a románok kire fognak szavazni szerinted?

  • User
   Dátum: 2019. december 9., 15:43
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Mindig ugyanoda lyukadunk ki : ha magyar , akkor csak jo lehet! Ez csak a beszulult latokoru , buta emberek velemenye lehet. Talan , ha volnanak utokepes jeloltek….

 • User
  Dátum: 2019. december 9., 18:22
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Itt sokkal fontosabb dolgokról van szó, mint hogy például ki javíttat meg egy járdát. Nemzetstratégiai kérdés, hogy minél több olyan településen, ahol a magyarság számaránya 50 százalék körül mozog vagy az alatt van, magyar legyen a polgármester. Aki ennek a fontosságát nem érti, azzal ilyen szinten nincs értelme vitázni. Ő már csak olyan romániai magyar, mint amennyire német Iohannis.

 • User
  Dátum: 2019. december 10., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A bolsi-komcsik leszarmazott bandaja, az UDMR, a volt Nagynemzetgyules magyar tagozata, erzi a vesztet ,ezert fel a ketfordulos polgarmesteri valasztasoktol.