Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kormány: pozitív lesz az év utolsó költségvetés-kiigazítása

Kormány: pozitív lesz az év utolsó költségvetés-kiigazítása Románia

A kormány felmérte az idei év utolsó költségvetés-kiigazításának lehetőségeit, és arra a következtetésre jutott, hogy az államháztartás bevételeinek 500 millió lejes növekedésével a költségvetés-kiigazítás pozitív lesz.

A Ciucă-kabinet keddi közleménye szerint az idei GDP-arányos költségvetési hiány 5,84 százalékról 5,74 százalékra csökken.

A költségvetés-kiigazítás az év végéig biztosítja a bérek és szociális támogatások kifizetéséhez, valamint az összes közintézmény megfelelő működéséhez szükséges összegeket – olvasható a közleményben.

A kormány dolgozik a jövő évi költségvetés tervezetén, amelyet december első felében készül elfogadni.

A konszolidált költségvetés bevételei 521,1 millió lejjel, a kiadások 522,1 millió lejjel nőnek, az államháztartás hiánya pedig 80,154 milliárd lej marad az őszi költségvetés-kiigazítás kedd este közzétett tervezete szerint.

A jogszabályjavaslat szerint az állami költségvetés bevételei 1,941 milliárd lejjel csökkennek, a kötelezettségvállalási előirányzat 18,433 milliárd lejjel, a kifizetési előirányzat 1,916 millió lejjel emelkedik, az állami büdzsé deficitje pedig 3,857 milliárd lejjel nő.

Az állami költségvetés bevételei részben azért csökkennek, mert idén a korábban tervezett 2,5 milliárd lej helyett csak 1,1 milliárd lejjel gyarapítja az államkasszát az 5G-s frekvenciák értékesítése. A kiadási oldalon a személyi költségek, és a kamatköltségek, a szociális támogatások és az uniós alapok lehívásához szükséges önrészre fordított összeg nő a legnagyobb mértékben.

A tervezet szerint a munkaügyi, a mezőgazdasági, a gazdasági és a pénzügyminisztérium költségvetése nő a legnagyobb mértékben az őszi kiigazításkor. A legnagyobb összegeket az európai alapokért felelős tárcától, illetve az egészségügyi, a környezetvédelmi és a szállításügyi tárcától vonják el.

A pénzügyminisztérium büdzséjét 6,87 milliárd lejjel, a munkaügyi minisztériumét 1,492 milliárd lejjel, a mezőgazdasági minisztériumáét 376,6 millió lejjel növelik, a gazdasági minisztérium költségvetését 103,4 millió lejjel, az igazságügyi tárcáét 90 millió lejjel, a külügyét 71,8 millió lejjel toldják meg.

Ezzel szemben az európai alapokért felelős minisztérium költségvetése 3,812 milliárd lejjel, az egészségügyi minisztériumé 1,063 milliárd lejjel, a szállításügyi tárcáé pedig 514,8 millió lejjel csökken. A belügyminisztérium 383,6 millió lejjel, az energiaügyi minisztériumnak pedig 327,3 millió lejjel kisebb összegből kell gazdálkodnia idén – írja elő a tervezet. 

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük