Felhívás!

Klaus Iohannis zöld utat adott a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindításának

Klaus Iohannis zöld utat adott a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindításának Románia

Elküldte szerdán Klaus Iohannis Stelian Ion igazságügyi miniszternek a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó kérelmet – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Gabriela Scutea legfőbb ügyész kedden küldte el Klaus Iohannis államfőnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) igénylését a volt miniszterelnököt illetően.

A DNA hétfőn indítványozta a főügyészségnél a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás kezdeményezését.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a politikus 2007-2008-ban miniszterelnökként anyagi juttatást kapott egy osztrák vállalattól 800 ezer dollár értékben. Cserében Tăriceanu kormányfői tisztségét felhasználva közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében. A 800 ezer dollárt – amelyhez offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján jutott hozzá – egy választási kampány költségeinek fedezésére használták – állítja a DNA.

A vádhatóság megjegyzi, hogy 2018-ban indult kivizsgálás az ügyben, három dosszié egyesítése nyomán, amelyek közül egyet az osztrák hatóságok igénylésére vettek át.

2018. november 7-én a DNA kérte a felsőház hozzájárulását az akkor szenátori tisztséget betöltő Călin Popescu-Tăriceanu elleni eljárás elindításához, 2019. június 3-án azonban a szenátus elutasította a politikus mentelmi jogának megvonását – nyomatékosította az ügyészség.

Az igazságügyi miniszter elküldte a legfőbb ügyésznek a kérelmet

Elküldte Stelian Ion igazságügyi miniszter Gabriela Scutea legfőbb ügyésznek a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó, Iohannis elnök által jóváhagyott kérelmet – tájékoztat a szaktárca.

Călin Popescu-Tăriceanu elutasítja a DNA vádjait.

“Harmincéves tapasztalatom van, amiből kiindulva úgy gondolom, hogy semmi nem történik véletlenül. Hozzám egyetlen bani sem jutott el, nem is volt hogy eljutnia. A Microsoft-dosszié azokkal a licencekkel kapcsolatos, amelyeket a román állam ki kellett hogy fizessen a Microsoftnak. Mandátumom ideje alatt, noha négy kormányhatározat is született, amelyek közül egyet az akkori legfőbb ügyész, Kövesi asszony láttamozott, csak annyi történt, hogy leltárba vették a Microsoft-szabadalmakat, de mandátumom alatt egyetlen banit sem fizettek a Microsoftnak. Következésképpen hozzám sem juthatott el pénz” – nyilatkozta Tăriceanu az ügy kapcsán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.