Hirdetés
Hirdetés

Kitiltatná Magyarországról Dan Tanasăt az EMNP elnöke

Kitiltatná Magyarországról Dan Tanasăt az EMNP elnöke Románia

Kitiltatná Magyarországról a magyar feliratok és szimbólumok ellen indított perek miatt elhíresült Dan Tanasă bloggert Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

A politikus csütörtökön Nagyváradon sajtótájékoztatón beszélt erről, kijelentéseit a párt közleménye idézte. A politikus úgy vélekedett, hogy Tanasă és “más notórius magyarellenes provokátorokkal szemben” ez kellene legyen a Magyarország által alkalmazandó általános büntetés.

Csomortányi úgy vélekedett, hogy Romániában az utóbbi időszakban fokozódott és állami szintre emelkedett a magyarellenesség, hiszen állami segédlettel vagy a hatóságok szeme láttára, de tétlenségük mellett történnek a magyarellenes megnyilvánulások. A politikus szerint a román hatóságok csak a legritkább esetben adnak igazat romániai magyaroknak a közösségi ügyekben. Kijelentette: nyilvánvaló, hogy Románia nem jogállam.

Hirdetés
Hirdetés

Az EMNP elnöke bejelentette: aláírta azt a közigazgatási panaszt, amelyet az úzvölgyi első világháborús osztrák-magyar katonai temető törvénytelen átalakítása miatt Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzatának címeztek. Hozzátette: e panasz előfeltétele annak, hogy közigazgatási bírósághoz forduljanak az ügyben.

“Úgy tűnik, a Ceaușescu féle temetőrombolások és történelemhamisítások ideje tért vissza, mely ellen minden rendelkezésünkre álló eszközzel küzdenünk kell” – mondta a Néppárt elnöke. Arra is figyelmeztetett, hogy az úzvölgyi katonatemető meggyalázása nemzetközi ügy, mert a nyughelyen német és orosz katonák sírjai is megtalálhatók.

Csomortányi István azt is bejelentette, hogy pártja teljes hálózata készen áll arra, hogy részt vegyen a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató aláírásainak az összegyűjtésében. Kijelentette: a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett polgári kezdeményezés célja egy olyan rendszer kialakítása, amelyben az EU-s források felhasználása nem sértheti a nemzeti, etnikai, kulturális, vallási és nyelvi sajátosságokkal rendelkező régiók érdekeit.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások