Felhívás!

Új segélyhívó-rendszert helyeztek üzembe Romániában

Új segélyhívó-rendszert helyeztek üzembe Romániában Románia

Kibernetikai biztonsági incidensek bejelentésére és azonnali szakmai segélynyújtásra alkalmas segélyhívó-rendszert helyeztek üzembe csütörtökön Romániában – tudatta a távközlési minisztérium.

A valamennyi romániai telefonszolgáltató hálózatából hívható 1911-es rövid számon magánszemélyek, cégek és közhivatalok egyaránt bejelenthetik, ha számítógépes rendszereik biztonságát veszélyeztető üzemzavart észlelnek. A segélyhívó szolgáltatást a Kiberbiztonsági Országos Központ (CERT-RO) működteti, azzal a céllal, hogy a hackertámadások áldozatait a call-centerben szolgálatot teljesítő szakemberek mielőbb “elsősegélyben” – szakszerű tanácsadásban – részesíthessék.

A szaktárca közleménye felidézte, hogy a kiberbűnözés évente 400 milliárd dollárra tehető kárt okoz szerte a világon, volumene pedig megötszöröződött 2013 óta. Az Európai Unióban működő cégek 80 százaléka szembesült tavaly legalább egy kibernetikai incidenssel – tették hozzá.

A kibernetikai segélyhívó üzembe helyezése elsősorban a magánszemélyeknek, kis- és középvállalkozásoknak kíván segítségére lenni a számítógépeiket célba vevő rosszindulatú programok kivédésében. A CERT-RO-nál – segélyhívó híján – tavaly mindössze 1200 incidenst jelentettek be.

A segélyvonal hivatalos elindítása alkalmából tartott eseményen Alexandru Petrescu távközlési miniszter azt mondta, az új szolgálat éjjel-nappal elérhető lesz, és az ezen keresztül begyűjtendő adatok, információk figyelembe vételével dolgozzák majd ki az ország kiberbiztonsági stratégiáját.

A miniszter rámutatott, a hozzávetőlegesen egymillió euró értékű projekt 75 százalékban európai uniós támogatásból, 25 százalékban költségvetési hozzájárulásból valósult meg.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.