Felhívás!

Kiterjesztették a finanszírozást a tanügyi rendszerben

Kiterjesztették a finanszírozást a tanügyi rendszerben Románia

Az ideiglenes engedéllyel működő magán és felekezeti oktatási intézmények is kaphatnak a működésükhöz állami alapfinanszírozást – döntött a szenátus kedden.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közölte, hogy a parlament felsőháza ügydöntő jogkörrel módosította az oktatási törvényt, így a jövőben nem csak az akkreditált, hanem az ideiglenes engedéllyel működő magán és felekezeti oktatási intézmények is megkaphatják a működésükhöz szükséges állami alapfinanszírozást.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint fontos, hogy egyenlő bánásmódban részesüljenek az oktatási intézmények.

Kovács Irénke, a szenátus oktatási bizottságának tagja szerint az ideiglenes működési engedéllyel rendelkező oktatási intézmények kedvező helyzetbe kerülnek, mert az eddigi előírással ellentétben már nem kell a működéshez szükséges kiadásaikat (például a bérköltségeket és a szolgáltatásokat) kizárólag saját forrásból fedezniük, hanem az állam biztosítani fogja a normatív támogatást.

Romániában az ideiglenes engedéllyel működő óvodai oktatás időtartama 3 év, elemi oktatás esetében 5 év, ezt követően kerül sor az akkreditálásra. Mostanáig az állam csak ez utóbbi esetében biztosította az alapfinanszírozást a magán és felekezeti oktatási intézmények számára.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak által létrehozott iskolák is haszonélvezői a törvénymódosításnak.

A törvénytervezetet még az államelnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.