Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány jóváhagyta a digitális COVID-igazolványról szóló sürgősségi rendelet tervezetét

A kormány jóváhagyta a digitális COVID-igazolványról szóló sürgősségi rendelet tervezetét Románia

A kormány kedd esti ülésén jóváhagyta a 2021. július elsejétől az Unión belüli utazáshoz szükséges EU-s digitális COVID-igazolvány kiadásának jogi kereteit szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét – jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

[rekalm]

A miniszter szerint a beoltott személyeknek kiállított igazolvány érvényességi ideje 2022. június 30-a, az antigén gyorsteszt alapján kiállított igazolvány 24 óráig, a RT-PCR teszt alapján kiállított igazolvány pedig 72 óráig érvényes. A betegségen átesettek esetében a CoronaForms platformon rögzített első pozitív SARS-CoV-2 teszteredménytől számított 180 napig érvényes az igazolvány.

Elmondta, az igazolványokat digitális formátumban állítják ki, de azon személyeknek, akiknek nincs hozzáférhetőségük a digitális dokumentumhoz, a polgármesteri hivatalok, lakosság-nyilvántartási irodák és közegészségügyi igazgatóságok segítséget nyújthatnak, hogy az igazolványt papírra nyomtatva megkapják.

Cîţu: talán egy egyszerűbb módszer lenne a koncertek esetében

Bár az Unión belüli utazások megkönnyítésére fejlesztették ki, belföldön is fel lehetne majd használni az EU-s digitális COVID-igazolványokat, például a koncerteken való részvételkor, vélte Florin Cîţu kormányfő.

„Július elsejétől a szállodák maximális kapacitáson működhetnek, és sok esetben nem szükséges a beoltottság tanúsítása. Olyan helyeken azonban, ahol erre szükség van, például koncerteken, lehet, hogy ez a variáns egyszerűbb (az EU-s digitális COVID-igazolvány bemutatása – szerk. megj.)” – fejtette ki Cîţu a Digi 24 kedd esti műsorában.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük