Felhívás!

Királyi fizetések az államtól

Királyi fizetések az államtól Románia

Közel százszázalékosra nőtt a szakadék az állami és a magánszférában levő fizetések között – kongatta meg a vészharangot Claudiu Nasui USR-s képviselő a közösségi hálón.

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) képviselője a Facebookon egy hosszabb írásban adott hangot a fizetések közötti szakadék növekedése miatti nemtetszésének. Bejegyzésének az elején jelezte, hogy szeptemberben a közalkalmazottak 2000 lejjel többet kerestek átlagosan, mint a magánszektorban tevékenykedők.

A képviselő szerint az országos átlagkereset – ami magában foglalja mind az állami, mind a magáncégeknél dolgozók fizetését is – nettó 2688 lejt tesz ki. Viszont az állami szférában a kézhez kapott átlagfizetés 4235 lej havonta, míg a magáncégeknél dolgozók átlagosan 2218 lejt kerestek. A képviselő szerint ez azt érzékelteti, hogy az államot kiszolgálók jól meg vannak fizetve, és a magasabb bérezés mellett még vakációs jegyeket kapnak, rövidebb a pénteki munkanapjuk, stb.

A honatya szerint a magas fizetések azt kellene tükrözzék, hogy rengeteg az autópályánk, kifogástalan az egészségügyi rendszer, és a gyerekek nem olyan tankönyvekből tanulnak, amelyek hemzsegnek a hibáktól. Claudiu Nasui szerint korábban mindössze 1354 lej volt a két szektor közötti fizetéskülönbség, tehát egy év alatt 49 százalékkal lettek nagyobbak az állami fizetések. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.