Felhívás!

Kipróbálták a riasztót

A július 17-30. időszakban a katasztrófavédelmi hatóságok tesztelték a RO-ALERT elnevezésű telefonos riasztó szolgálatot, amelynek szerepe, hogy vészhelyzetben (természeti csapások, terrorista cselekmények, felfedett gonosz szándékok stb. esetén) az illetékes hatóság gyorsan figyelmeztesse a lakosságot, minél több személyt. Tekintettel arra, hogy a mobiltelefonok romániai száma statisztikailag meghaladja a lakosság lélekszámát, a módszer rendkívül hatékonynak ígérkezik. 

A “Légy felkészült!” (“Fii pregatit!”) országos katasztrófavédelmi program keretében jövő évtől általánosan bevezetendő mobiltelefonos Ro-Alert tesztjének első tapasztalatai azt mutatják, akadnak, akik bizalmatlansággal fogadják a módszert, és kikapcsolták, úgymond levették a készülékeikről ezt az applikációt.

A hatóságok közlik, a jövő nyáron érvénybe lépő jogszabály alapján tilos lesz olyan mobiltelefon-készülékeket árusítani, amelyeken nincs rajta a Ro-Alert. Elképzelhető, a szolgáltatókat is kötelezik arra, hogy a Ro-Alert riasztó aktiválását az ügyfeleiknél ellenőrizzék, számon tartsák. Az általános kiterjesztést azzal indokolják, hogy ha valaki a saját részére nem is érzi fontosnak a riasztást, nagyon sok helyzetben (kisgyermekes szülőként, autóvezetőként stb.) mások életéért, biztonságáért is felelős lehet.

A próba idején – az említett időszakban – az ügyfelek mobiltelefonjára román nyelvű írásos üzenet érkezett az alábbi tartalommal: “Teszt! Ez a Ro-Alert-rendszer tesztelését szolgáló üzenet. Nem indokolt önvédelmi intézkedés”.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.