Hirdetés
Hirdetés

Kimenekítettek Kabulból 14 román és négy bolgár állampolgárt

Kimenekítettek Kabulból 14 román és négy bolgár állampolgárt Románia

Kimenekítették Kabulból a román katonai szállító repülőgépen azt a 14 román állampolgárt, akiknek péntek reggel sikerült eljutniuk a kabuli repülőtérre; rajtuk kívül négy bolgár állampolgárt is elszállított a gép az afgán fővárosból.

Hirdetés
Hirdetés

A román külügyminisztérium péntek éjszakai tájékoztatása szerint ezután a katonai repülőgép visszatért Iszlámábádba, hogy felvegye fedélzetére azt a román állampolgárt is, akit péntek reggel evakuáltak az afgán fővárosból, majd szombaton mindannyiukat hazaszállítják Romániába.

Az a román állampolgár, akit csütörtökön menekítettek ki, korábban elutazott Iszlámábádból egy menetrend szerinti repülőjárattal.

A 15. román állampolgár, aki kérte a Kabulból való kimenekítését és egy ENSZ-misszió alkalmazottja, arról tájékoztatta a szaktárca intézményközi válságstábját, hogy a kabuli biztonsági helyzet miatt nem sikerült eljutnia a repülőtérre. A válságstáb a továbbiakban lépéseket tesz annak érdekében, hogy amint a biztonsági helyzet lehetővé teszi a repülőtérre való eljutását, valamely partnerország gépén evakuálják.

Az intézményközi válságstáb ugyanakkor felvette a kapcsolatot olyan afgán állampolgárokkal, akik az évek során segítették az afganisztáni román missziók munkáját, továbbá Romániában tanuló afgán egyetemistákkal, valamint afganisztáni újságírókkal, akik kérték a kimenekítésüket, de nekik sem sikerült kijutniuk a repülőtérre. A válságstáb esetükben is vizsgálja az evakuálás lehetőségeit – derül még ki a külügy közleményéből.

FRISSÍTÉS: Megérkeztek Romániába a kimenekítettek

Megérkezett szombaton az otopeni-i 90-es légi bázisra a Román Légierő Herkules katonai szállító repülőgépe, fedélzetén azzal a 15 román és négy bolgár állampolgárral, akiket az elmúlt két nap menekítettek ki Kabulból.

Az érkezőket Nicolae Ciucă védelmi és Bogdan Aurescu külügyminiszter fogadta.

A külügyi tárca vezetője azt mondta, az intézményközi válságstáb folytatja az intézkedéseket annak a román állampolgárnak a biztonságba helyezése érdekében, aki szintén kérte a kimenekítését, de nem sikerült eljutnia a kabuli nemzetközi repülőtérre. Ugyanakkor tartják a kapcsolatot minden román állampolgárral, aki még Afganisztánban tartózkodik, akár kérte a hazaszállítását, akár nem.

Bogdan Aurescu azt is elmondta, hogy a román mentőakció keretében öt bolgár, egy amerikai és egy brit állampolgárt is elszállítottak Kabulból.

Klaus Iohannis államfő sajtónyilatkozatban üdvözölte a hazaérkezett román állampolgárokat. Az elnök hangsúlyozta, a külügyminiszter által augusztus 13-án összehívott intézményközi válságstáb erőfeszítéseinek és profizmusának köszönhető, hogy őket és több mint 30 másik román állampolgárt, akiket Románia partnerországainak repülőgépein evakuáltak korábban, a folyamatosan romló biztonsági körülmények ellenére is sikerült kimenekíteni az afgán fővárosából.

Az államfő hozzátette, a bukaresti hatóságok a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a még Afganisztánban tartózkodó román állampolgárokat, a román katonák misszióit segítő afgánokat, a román állam által felajánlott ösztöndíjjal itt tanuló afgán egyetemistákat vagy más kiszolgáltatott személyeket biztonságban kimenekítsenek Kabulból.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük