Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kihirdette Johannis a diaszpórában élők szavazását megkönnyítő törvényt

Kihirdette Johannis a diaszpórában élők szavazását megkönnyítő törvényt Románia

Kihirdette kedden az államfő a külföldön élő román állampolgárok szavazását megkönnyítő törvénymódosításokról szóló jogszabályt.

Hirdetés
Hirdetés

„Itt és most kihirdetem a törvényt, amelynek lehetővé kellene tennie a külföldön élő román állampolgárok számára, hogy hosszas sorban állás nélkül szavazhassanak” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában tartott keddi ceremónián, amelynek keretében az RMDSZ, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja aláírta a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodást.

Az elnök hangsúlyozta, a törvény bevezeti a többnapos szavazás és a levélszavazás lehetőségét a külföldön élő állampolgárok számára, ugyanakkor megteremti a körülményeket annak biztosítására, hogy a szavazókörzetek előtt sorban álló állampolgárok a 21 órai urnazárás után is leadhassák szavazatukat.

Az államfő felszólította a kormányt, ezen belül pedig főleg a belügyi és a külügyi tárcát, továbbá az Állandó Választási Hatóságot és a külhoni románokért felelős minisztériumot, hogy felelősségteljesen ültessék gyakorlatba a törvény előírásait.

Felhívást intézett ugyanakkor a külhoni román állampolgárokat képviselő törvényhozókhoz, a politikai pártokhoz, a diaszpórában műkődő egyesületekhez, a diplomáciai testület tagjaihoz, a civil szférához és a sajtóhoz, hogy tájékoztassák megfelelően az újításokról a lakosságot.

Johannis szerint az általa kezdeményezett politikai megállapodás első eredményének kell tekinteni a törvény megszületését, amely egy alapvető jognak, a szavazás jogának megfelelő körülmények között történő gyakorlását biztosítja az állampolgárok számára. Hozzátette, ezt követni fogja a kegyelemben vagy amnesztiában való részesítés gyakorlatának betiltása a korrupció miatt elítéltek esetében, illetve a sürgősségi rendeletek önkényes módon való kibocsátásának a leállítása.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a május 26-i népszavazáson kifejezett népakarat felelősséget ró a politikai megállapodás aláíróira.

„A felmerülő akadályoknak nem szabad eltéríteniük minket az állampolgárok által kijelölt útról” – szögezte le Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük