Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kihirdette az elnök a munkahelyi erkölcsi zaklatás elleni törvényt

Kihirdette az elnök a munkahelyi erkölcsi zaklatás elleni törvényt Románia

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő a munkahelyi erkölcsi zaklatást tiltó törvényt.

Hirdetés
Hirdetés

A jogszabály a munkahelyi zaklatás megelőzését és visszaszorítását célzó 2000/137-es kormányrendeletet, illetve a 2002/202-es törvényt módosítja és egészíti ki.

A törvény értelmében munkahelyi morális zaklatásnak minősül és fegyelmi, kihágási vagy büntetőjogi szankciót von maga után, ha valaki a munkahelyén felettese vagy munkáltatója részéről olyan bánásmódban részesül, amely sérti jogait, méltóságát, vagy káros hatással van fizikai vagy mentális egészségére, vagy ellehetetleníti szakmai jövőjét, a következő kifejezési módok bármelyike által: a) ellenséges vagy nemkívánatos magatartás; b) verbális megjegyzések; c) cselekedetek, gesztusok.

A stressz és a fizikai kimerülés szintén a munkahelyi erkölcsi zaklatás eredményének minősül a jogszabály szerint.

„Minden alkalmazottnak joga van olyan munkahelyhez, amely mentes a morális zaklatástól. Egyetlen alkalmazottat sem szabad szankcionálni, elbocsátani vagy diszkriminálni sem közvetlenül, sem közvetett módon, ideértve a fizetést, a szakképzést, az előléptetést vagy a munkaviszony meghosszabbítását is abból az okból, hogy munkahelyi erkölcsi zaklatásnak vetették alá, vagy mert elutasította a munkahelyi erkölcsi zaklatást” – írja elő a jogszabály.

A munkahelyi zaklatást elkövető személy a munkahely belső szabályai alapján fegyelmi felelősségre vonásban részesül, ez azonban nem zárja ki a kihágás vagy éppen a bűncselekmény elkövetésének megállapítását és az ennek megfelelő felelősségre vonást.

A munkaadónak kötelessége intézkedni annak érdekében, hogy megakadályozza a munkahelyi erkölcsi zaklatást. Ha ezt nem teszi meg, 30.000 lejtől 50.000 lejig terjedő bírság szabható ki rá.

A munkáltatónak ugyanakkor tilos olyan belső szabályokat vagy intézkedéseket bevezetni, amelyek erkölcsi zaklatásra késztetik az alkalmazottakat. Ennek a szabálynak a megszegése 50.000 és 200.000 lej közötti bírsággal büntethető.

Az az alkalmazott, aki egy másik alkalmazottat morálisan zaklat a munkahelyen jogainak vagy emberi méltóságának megsértésével, 10.000 és 15.000 lej közötti összegre bírságolható.

A törvény azt is előírja, hogy tilos a nemi hovatartozás alapján történő munkahelyi morális zaklatás.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük